Sunday, May 26, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Sakai dikenali sebagai ‘bandar basikal’

  JEPUN – Sakai, bandar kedua terbesar di Wilayah Osaka, dikenali sebagai ‘bandar basikal’ kerana ia telah lama menjadi rumah bagi banyak pengeluar alat ganti basikal.

  Jika awda menjejaki sejarahnya, akan menjumpai teknologi untuk pembuatan basikal bermula sejak 1,600 tahun dahulu.Ketika itu, pemerintah di Jepun secara aktif membina batas kubur untuk diri mereka sendiri yang dipanggil ‘kofun’.

  Sakai yang juga terkenal dengan banyak makam, di mana salah satu makam terbesar di dunia iaitu makam Maharaja Nintoku, yang merupakan sebahagian daripada tapak Warisan Dunia Kumpulan Mozu-Furuichi Kofun (kelompok tumulus).

  Sakai juga berkembang sebagai sebuah bandar perdagangan pada abad ke-15 dan ke-16 dan masih mempunyai budaya yang kaya.

  Berbasikal mengelilingi makam

  Pada akhir Oktober, Kosuke Yamaoka dari Wakayama berbasikal mengelilingi makam Maharaja Nintoku.

  Orang awam menunggang basikal melewati Makam Maharaja Nintoku di Sakai. – ANN/The Japan News
  Pengunjung melihat bahagian basikal dan barangan lain di Muzium Basikal Shimano di Sakai. – ANN/The Japan News

  Makam ini terletak di sepanjang laluan berbasikal disyorkan, yang ditubuhkan oleh Persatuan Kepentingan Awam Biro Pelancongan dan Konvensyen Sakai.

  Persatuan itu juga telah menetapkan kursus berbasikal di sekitar kawasan bandar lama di bandar berkenaan, yang memberikan pengunjung rasa abad ke-15 dan ke-16.

  Basikal boleh disewa untuk lawatan, dan bandar ini sibuk dengan penunggang basikal pada hujung minggu.

  Di bawah slogan ‘bandar basikal’, persatuan itu juga mempromosikan perniagaan beca berbasikal dan mengendalikan kenderaan beratap roda tiga yang diperbuat daripada bahagian yang dikeluarkan oleh syarikat tempatan.

  Sambil mendengarkan panduan daripada pemandu, penumpang juga boleh melawat tapak terkenal dan bersejarah, termasuk tempat kelahiran penyair Yosano Akiko (1878-1942).

  Muzium dibuka

  Muzium Basikal Shimano dibuka pada musim bunga ini berhampiran Stesen Sakaihigashi di Laluan Nankai Koya untuk memperkenalkan sejarah dan daya tarikan basikal.

  Muzium ini dikendalikan oleh yayasan yang diperbadankan kepentingan awam yang berkaitan dengan pembuat alat ganti basikal utama negara Shimano Inc., yang berpangkalan di Sakai. Muzium ini memaparkan replika basikal berharga, termasuk Draisine yang dicipta pada awal abad ke-19. – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...