Saksi: Serangan udara kerajaan Afghan bunuh 24 orang awam

KABUL, AFGHANISTAN, 20 SEPT – Serangan udara kerajaan di utara Afghanistan telah mengorbankan 24 orang awam termasuk kanak-kanak dan mencederakan enam yang lain, saksi memberitahu The Associated Press (AP) hari ini.

Dua saksi yang dihubungi oleh AP berkata kebanyakan mereka yang terbunuh dalam serangan kelmarin, yang melanda kampung Sayed Ramazan di utara wilayah Kunduz adalah orang awam.

Daerah Khanabad di wilayah tempat kampung itu terletak adalah kawasan dikawal Taliban.

Kementerian Pertahanan Afghanistan, bagaimanapun berkata serangan udara itu telah membunuh 30 pejuang Taliban, namun menambah siasatan telah dilakukan atas dakwaan orang awam antara yang terkorban.

Serangan udara itu berlaku ketika Taliban dan perunding yang dilantik kerajaan sedang bermesyuarat buat pertama kalinya di Qatar untuk membincangkan masa hadapan Afghanistan dan menamatkan perang dan konflik berdekad-dekad lamanya.

Penduduk berkata serangan udara awalnya menyasarkan sebuah rumah kepunyaan pejuang Taliban, yang rumahnya dijadikan pos pemeriksaan yang menghentikan dan memeriksa orang untuk memastikan mereka tidak berkaitan dengan kerajaan. – AP