Salah bantu Mesir benam Libya

JOHANNESBURG, 12 OKT – Bintang Liverpool, Mohamed Salah membantu Mesir untuk meraih kemenangan 3-0 dalam pusingan kelayakan Piala Dunia menentang musuh rapat, Libya, semalam sekali gus meletakkan mereka semakin hampir memenangi Kumpulan F dan mara ke pusingan akhir penyingkiran.

Pemain Terbaik Tahunan Afrika dua kali itu sentiasa memberikan ancaman dalam perlawanan yang berlangsung di Benghazi ketika The Pharaohs melengkapkan kemenangan berganda ke atas Mediterranean Knights selepas menang 1-0 di Alexandria tiga hari lalu.

Ahmed el Fotouh memecah kebuntuan pada minit ke-40, Mostafa Mohamed menambah jaringan pada masa tambahan separuh masa pertama dan pemain gantian Ramadan Sobhi menjaringkan gol pada minit ke-72.

Mesir kini mengutip 10 mata, mempunyai kelebihan empat mata berbanding pasukan di tempat kedua, Libya, selepas pusingan keempat dan memerlukan satu kemenangan dari perlawanan menentang Angola dan Gabon pada November bagi memastikan kedudukan di pusingan playoff.

Sepulug pemenang peringkat kumpulan akan dibahagikan kepada lima, dan pemenang bagi dua pusingan pada Mac akan mewakili rantau Afrika di Piala Dunia 2022 di Qatar. – AFP

Aksi Mohamed Salah semasa bermain untuk pasukan kebangsaan Mesir. – AP