Salur maklumat salah, pengerusi syarikat tenusu Korea Selatan letak jawatan

SEOUL, KOREA SELATAN, 4 MEI – Pengerusi salah sebuah syarikat tenusu terbesar di Korea Selatan telah mengundurkan diri berikutan skandal di mana syarikatnya dituduh sengaja menyebarkan maklumat yang salah bahawa yogurt membantu mencegah jangkitan koronavirus.

Selepas mengundurkan diri sebagai ketua syarikat, Hong Won-sik dan anggota ahlinya yang lain akan mempertahankan bahagian saham mereka dalam Namyang Dairy Products.

Namyang membiayai penyelidikan yang dipromosikan secara agresif melalui media dan sebuah simposium yang dibiayai bulan lalu yang mendakwa minuman yogurt Bulgarisnya berkesan dalam menurunkan risiko jangkitan koronavirus.

Harga saham Namyang meningkat sebelum Kementerian Keselamatan Makanan dan Ubat memberi amaran syarikat itu kerana iklan palsu berkenaan, mengatakan bahawa penyelidikan itu meragukan dan tidak pernah melibatkan ujian haiwan atau ujian klinikal.

Polis menggeledah ibu pejabat Seoul di Namyang minggu lalu. Ketua Pegawai Eksekutif Namyang, Lee Kwang-bum, juga menawarkan diri untuk mengundurkan diri berikutan kes itu.

“Saya memohon maaf dengan tulus kerana menimbulkan kekecewaan dan kemarahan kepada rakyat negara kita dengan kontroversi yang berkaitan ketika negara mengalami masa yang sukar kerana COVID-19,” kata Hong sambil menangis.

Jelasnya beliau akan bertanggungjawab dengan mengundurkan diri sebagai ketua dan berjanji untuk tidak menyerahkan hak pengurusan kepada anak-anaknya, yang merupakan praktik yang banyak dikritik dalam perniagaan milik keluarga Korea Selatan. – AP