Sambutan Aidiladha meriah

Oleh Ak Zaki Kasharan, Yusrin Junaidi & Daniel Lim

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Majlis-majlis ibadah korban terus giat diadakan oleh pelbagai pihak di negara ini dalam meraih keberkatan bulan Zulhijjah sekali gus menyemarakkan Sambutan Hari Raya Aidiladha.

Syarikat-syarikat swasta seperti Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB) dan anak-anak syarikatnya, Insurans Islam TAIB Sdn Bhd dan Darussalam Holdings Sdn Bhd turut tidak terlepas mengadakan majlis seumpamanya, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis yang diadakan di Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Kampung Bolkiah ‘A’ itu ialah Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof merangkap pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan TAIB dan isteri.

Pada majlis itu, lebih 90 orang yang terdiri daripada fakir miskin di Kampung Bolkiah ‘A’ dan Kampung Bolkiah ‘B’ yang berdaftar dengan Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB) telah menerima agihan daging korban berkenaan.

Majlis turut diselajurkan dengan penyampaian wakaf berupa Miyako Cooler, Hitachi Vacuum dan Haramain Prayer Time daripada Insurans Islam TAIB Holdings Sdn Bhd bagi kegunaan masjid berkenaan.

Shaikh Haji Khalid menyampaikan daging korban kepada salah seorang peserta korban.
Yang Berhormat Menteri Pertahanan Kedua bersama para hadirin lain pada majlis korban.
Haji Sofian mengagihkan daging korban kepada salah seorang penerima.
Antara jemaah wanita yang hadir pada ceramah sempena sambutan Hari Raya Aidiladha.

Wakaf berkenaan telah disampaikan oleh Yang Berhormat Menteri Pertahanan Kedua kepada Ketua Imam Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Awang Shahminan bin Haji Sulaiman.

Sebuah lagi syarikat yang mengadakan majlis ibadah korban hari ini adalah DST yang berlangsung di ibu pejabatnya di Tungku Link.

Tujuh ekor kerbau dan empat ekor lembu telah dikorbankan bagi majlis berkenaan dan daging-dagingnya telah diagihkan kepada lebih 300 orang penerima yang terdiri daripada fakir miskin serta kakitangan syarikat berkenaan.

Hadir selaku tetamu kehormat sekali gus menyempurnakan penyampaian agihan daging korban kepada para penerima ialah Pemangku Pengarah Urusan Agensi Pelaburan Brunei, Haji Sofian bin Mohammad Jani selaku ahli Lembaga Pengarah DST.

Turut hadir ialah Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif DST, Radin Sufri Radin Basiuni, warga pengurusan dan kakitangan DST.

Di Daerah Belait, Ya-Nur Trading Company Sdn Bhd telah meneruskan lagi majlis ibadah korbannya, hari ini, kali ini bagi cawangan Lumut di mana daging-daging korban diagihkan kepada seramai 400 orang yang terdiri daripada pelanggan dan penduduk dari kawasan Lumut.

Hadir bagi mengagih-agihkan daging korban berkenaan ialah Pengarah Ya-Nur Trading Company Sdn Bhd, Shaikh Haji Khalid bin Shaikh Haji Ahmad bersama isteri, Hajah Latifah binti Ambran serta kakitangan syarikat berkenaan.

Majlis serupa akan diteruskan lagi esok bagi cawangannya di Salambigar, Daerah Brunei dan Muara serta pada 15 Ogos bagi cawangan Batu Apoi, Daerah Temburong.

Sementara itu, baru-baru ini, Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Brunei Darussalam telah mengadakan majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha di kedutaan berkenaan, pada 11 Ogos lalu.

Sebelum solat Hari Raya Aidiladha, Duta Besar Republik Indonesia ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dr. Sujatmiko telah menyampaikan ucapan pembukaan sambutan yang antara lain menasihatkan komuniti Indonesia untuk terus bekerja dengan baik, menjaga nama baik Indonesia dan memastikan bahawa pasport dan visa mereka masih sah untuk menghindari permasalahan.

Menurut kenyataan KBRI, lebih 1,600 orang jemaah menyertai solat Aidiladha di kedutaan berkenaan yang disusuli dengan ceramah khas yang disampaikan oleh penceramah terkenal dari Indonesia, Ustaz Abdul Somad.