Sambutan Hari Raya eratkan komuniti etnik Brunei

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 MEI – Lebih 100 orang daripada puak Kedayan di negara ini menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Persatuan Melayu Kedayan (PEMEDAYAN) yang berlangsung di Dewan Kemasyarakatan Sengkurong, Kampung Jerudong, kelmarin.

Presiden PEMEDAYAN, Awang Zainal binti Tinggal dalam ucapannya berkata, persatuan itu tidak lama lagi akan bekerjasama dengan komuniti etnik lain dalam menganjurkan acara kebudayaan bagi memelihara dan memupuk budaya etnik negara. Beliau juga berkata bahawa PEMEDAYAN juga akan bekerjasama dengan komuniti Kedayan di seluruh negara dan menggesa lebih ramai warga Kedayan menyokong usaha persatuan itu dalam memastikan budaya dan tradisinya diwarisi kepada generasi akan datang.

Menyentuh mengenai sambutan berkenaan, beliau berkata, ia bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara tujuh puak, namun hanya lima puak dari Melayu Brunei, Tutong, Bisaya, Dusun dan Belait yang hadir pada majlis berkenaan.

Selain diserikan dengan persembahan lagu Hari Raya dan lagu PEMADAYAN, majlis juga menyaksikan penyampaian sumbangan kepada ibu tunggal dan anak yatim persatuan.

Acara dua jam itu diadakan dengan mematuhi sepenuhnya protokol pencegahan COVID.

Antara yang hadir pada majlis sambutan Hari Raya yang diadakan oleh PEMEDAYAN.