Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Sammy B bangkai kapal terdalam pernah ditemui

  MANILA, 26 JUN – Sebuah kapal pemusnah tentera laut Amerika Syarikat (AS) yang bertempur dengan armada Jepun dalam peperangan terbesar di laut semasa Perang Dunia Kedua di Filipina telah menjadi bangkai kapal paling dalam yang pernah ditemui, menurut penjelajah.

  Kapal USS Samuel B Roberts, yang dikenali sebagai ‘Sammy B’ dikesan pada Rabu terbelah menjadi dua pada kedalaman 6,985 meter.

  Ia menjadikan kapal itu 426 meter lebih dalam berbanding USS Johnson, bangkai kapal terdalam sebelum ini yang ditemui tahun lalu di laut Filipina oleh penjelajah AS, Victor Vescovo, pengasas Caladan Oceanic Expeditions.

  Dia mengumumkan penemuan terbaharu bersama dengan EYOS Expeditions yang berpangkalan di United Kingdom.

  “Ia adalah penghormatan luar biasa untuk menemui kapal terkenal ini, dan ia memberi peluang untuk menceritakan semula kegemilangan kapal itu dan pengorbanan yang dilakukannya yang tidak diketahui ramai,” kata Vescovo, bekas komandan tentera laut, dalam satu kenyataan.

  Sammy B terlibat dalam peperangan di luar pesisir Samar, fasa terakhir Perang Teluk Leyte pada Oktober 1944, di mana tentera laut Jepun mengalami kekalahan terbesar dan gagal mengusir tentera AS dari Leyte, yang mereka jajah sebelumnya sebagai sebahagian daripada pembebasan Filipina.

  Menurut rekod yang sama, kapal pemusnah itu menghancurkan kapal Jepun menggunakan torpedo dan merosakkan kapal yang lain. – AP

  Gambar yang diterbitkan oleh Caladan Oceanic menunjukkan tiga tub pelancar torpedo yang merupakan sebahagian daripada kapal USS Samuel B Roberts yang ditemui pada kedalaman 6,985 meter di laut Filipina. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kucing peliharaan bunuh 300 juta haiwan di Australia

  CANBERRA, 9 JUN - Kucing peliharaan membunuh ratusan juta haiwan asli Australia setiap tahun, lapor Xinhua memetik penyelidikan Australia. Menurut laporan baharu Majlis Biodiversiti, Majlis Spesies...
  - Advertisment -