Sampah ancaman besar terhadap hidupan laut

BANDAR KUWAIT – Dengan sekatan koronavirus mulai mereda di Kuwait, sebilangan orang yang menikmati keindahan pantai lupa untuk membuang sampah mereka.

Banyak sarung tangan, penutup mulut dan hidung serta botol plastik dibuang di pesisir, bahkan ke laut. Beberapa kumpulan sukarelawan mula membersihkan pantai Kuwait, memberi amaran bahawa sampah itu menimbulkan ancaman besar terhadap kehidupan laut.

Fahad Hamawe, seorang jurutera Syria berusia 26 tahun, bermula pada bulan lalu untuk membersihkan pantai dan pinggir laut berbatu sendirian sehingga tiga orang asing bergabung dengannya baru-baru ini.

“Saya orang Syria tetapi dilahirkan dan dibesarkan di Kuwait, di mana seluruh hidup saya berada di negara ini,” katanya, sambil menambah bahawa dia ingin meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai perlindungan alam sekitar dengan menunjukkan kepada orang ramai jumlah sampah yang dibuang setiap hari.

“Saya membersihkan enam hari seminggu, dan dalam dua hari pertama, 14 beg sampah dikumpulkan dari kawasan kecil di tepi pusat sains,” katanya.

Gambar bertarikh 11 Julai, menunjukkan para sukarelawan membersihkan kawasan pantai di Bandar Kuwait. – Xinhua

Sementara itu, kumpulan sukarelawan lain melancarkan kempen “Hidup bersih di Kuwait” untuk meminta masyarakat menjadikan Kuwait bersih. Pasukan yang terdiri empat anggota ini ditubuhkan semasa krisis koronavirus kerana jumlah pelawat meningkat di pantai dan jumlah sampah juga meningkat.

Setiap orang di dalam pasukan bertanggungjawab untuk sebuah kawasan, di mana mereka membersihkan empat pantai yang berbeza tiga kali seminggu untuk mengumpulkan sampah sebanyak yang mereka dapat.

“Sangat penting bagi kami untuk meneruskan apa yang kami lakukan, supaya orang-orang dalam komuniti kita perlahan-lahan dapat mengubah kesedaran persekitaran mereka mengikut masa,” kata pengasas kumpulan yang lebih suka untuk tidak dikenali.

“Apabila orang melihat kumpulan melakukan pembersihan, mereka akan mempertimbangkannya dan mungkin turut serta dengan cara mereka sendiri,” katanya, mengatakan cara terbaik untuk memprotes lingkungan adalah dengan mengubah kesedaran orang ramai.

Bagi pihaknya, Nouf Al-Hashash, ketua pasukan hidupan liar Hayat, sebuah kumpulan perlindungan hidupan liar di Kuwait, mengatakan bahawa sampah sekarang dianggap sebagai bahaya yang serius bukan hanya bagi manusia tetapi juga untuk hidupan liar.

Pencemaran ini membawa virus dan bakteria berbahaya yang mempengaruhi kesihatan awam, yang akan menjadikannya lebih sukar untuk menyelamatkan nyawa orang ramai dan generasi baharu, katanya.

“Sisa perubatan mesti dibuang ke dalam bekas yang ditentukan sebelum dibakar, jika tidak, banyak penyakit boleh merebak,” katanya.

“Kita mungkin melihat sekeping plastik kecil, tetapi jumlah hidup yang sebenar di permukaannya sangat besar,” tambahnya.

Khaled Al-Hajri, seorang aktivis Kuwait di Green Line Environmental Group, mengatakan kepada media bahawa koronavirus menyebabkan sejumlah besar sampah perubatan dan memberi tekanan kepada pusat perubatan, yang menyebabkan peningkatan pengeluaran sisa berbahaya yang tercemar dengan virus dan mikrob.

Kuwait dapat menangani sisa biologi yang hanya terhasil dari sektor kesihatan, tetapi pada masa yang sama ia tidak dapat menangani sisa penutup mulut dan hidung serta sarung tangan perubatan yang digunakan oleh kebanyakan orang setiap hari, katanya. – Xinhua