Thursday, October 5, 2023
24.1 C
Brunei

  -

  Sampaikan maklumat komprehensif mengenai BKCF

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JUN – Dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran dan menyampaikan maklumat komprehensif mengenai BIMP-EAGA-Republic of Korea Co-
  operation Fund (BKCF), bengkel BKCF telah diadakan di Bangunan Kementerian Kewangan dan Ekonomi (MOFE) pada 5 Jun lalu.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh MOFE, di sini, bengkel itu telah dianjurkan oleh Kementerian Hal Ehwal Luar, Republik Korea (ROK) dengan sokongan MOFE, Negara Brunei Darussalam.

  Bengkel berkenaan telah dihadiri oleh usahawan, cendekiawan dan wakil-wakil daripada agensi-agensi kerajaan dari Negara Brunei Darussalam serta juga pegawai-pegawai daripada Kementerian Hal Ehwal Luar, ROK.

  Ia bermatlamat untuk meningkatkan kesedaran tentang BKCF dengan menyediakan maklumat komprehensif mengenai dana itu serta untuk membimbing calon-calon berpotensi bagaimana untuk membangunkan cadangan projek yang lebih baik untuk dihadapkan bagi pusingan BKCF yang akan datang.

  BKCF ditubuhkan pada 2021 dengan matlamat untuk menyumbang kepada mempromosikan pertumbuhan seimbang dan inklusif di Asia Tenggara serta meningkatkan kesalinghubungan ASEAN dengan mengukuhkan kerjasama antara BIMP-EAGA dan ROK khususnya dalam bidang-bidang kesalinghubungan, alam sekitar, pelancongan, pertanian dan perikanan.

  Gambar ramai semasa Bengkel BKCF yang diadakan di Bangunan MOFE pada 5 Jun lalu. – Gambar serahan MOFE
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...