Samsung Electronics, LG ramal keuntungan 40 peratus

SEOUL, 7 APRIL – Dua firma elektronik Korea Selatan meramalkan kenaikan sekitar 40 peratus dalam keuntungan operasi suku pertama mereka hari ini, dengan koronavirus mendorong bekerja dari rumah yang memacu permintaan global untuk semikonduktor dan peralatan rumah.

Peramal teknologi Samsung Electronics mengatakan dalam anggaran pendapatan bahawa ia menjangkakan keuntungan operasi sebanyak 9.3 trilion won (AS$8.3 bilion) untuk Januari hingga Mac, meningkat 44.2 peratus dari tahun sebelumnya, sebahagian besarnya didorong oleh penjualan telefon pintar dan pelancaran Galaxy S21.

Sementara itu, LG Electronics, firma peralatan elektrik kedua terbesar Korea Selatan setelah Samsung, meramalkan kenaikan keuntungan operasi sebanyak 39.2 peratus untuk tempoh yang sama, sebanyak 1.5 trilion won.

“Kedua-dua pendapatan suku tahunan dan keuntungan operasi adalah yang tertinggi dalam sejarah syarikat,” katanya dalam satu kenyataan.

Angka Samsung berada di atas jangkaan, kata Gloria Tsuen, Naib Presiden Moody’s Investors Service, mengatakan kepada AFP bahawa ‘bekalan yang ketat di segmen semikonduktor, terutama DRAM, antara lain, telah membantu prestasi syarikat’.

Ramalan penganalisis memperoleh rata-rata 8.88 trilion won menurut Bloomberg News.

Samsung Electronics adalah anak syarikat utama gergasi kumpulan Samsung, sejauh ini merupakan perniagaan terbesar yang dikendalikan oleh keluarga yang dikenali sebagai chaebols yang menguasai perniagaan di Korea Selatan, ekonomi ke-12 terbesar di dunia. – AFP