Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Samsung lapor penurunan dalam keuntungan

  SEOUL, 31 JAN – Samsung Electronics hari ini melaporkan penurunan tahunan 34 peratus dalam keuntungan operasi untuk suku terakhir kerana permintaan yang lembap terhadap TVnya dan produk elektronik pengguna lain mengimbangi keuntungan yang sukar diperoleh daripada pasaran cip komputer yang semakin pulih.

  Gergasi teknologi Korea Selatan itu berkata ia menjangkakan perniagaannya akan bertambah baik sepanjang 2024, meramalkan permintaan yang lebih besar untuk semikonduktor yang memperkasakan ciri kecerdasan buatan yang semakin digunakan dalam telefon pintar, komputer peribadi dan produk lain. Bagaimanapun, ketidaktentuan makroekonomi boleh terus menjejaskan perniagaannya dalam jangka masa terdekat.

  Keuntungan operasi Samsung diukur pada 2.8 trilion won (AS$2.1 bilion) untuk tiga bulan hingga Disember, berbanding 4.3 trilion (AS$3.2 bilion) daripada tempoh yang sama tahun lepas. Keuntungan operasinya untuk tahun penuh 2023 ialah pada 6.5 trilion won (AS$4.8 bilion), yang menandakan penurunan 85 peratus daripada 2022 dan mewakili terendah syarikat sejak 2008, ketika pasaran global mengharungi krisis kewangan.

  Walaupun bahagian semikonduktor syarikat mencatatkan kerugian sebanyak 14.9 trilion won (AS$11 bilion) pada 2023, kerugian itu mengecil pada suku keempat, dengan perniagaan DRAM kembali untung. Syarikat itu berkata pada bulan Oktober bahawa ia merancang untuk menggandakan kapasiti pengeluaran cip memori jalur lebar tinggi termaju pada 2024 untuk bertindak balas terhadap permintaan yang dicipta oleh AI.

  “Pada 2024, perniagaan memori menjangkakan pasaran akan terus pulih walaupun terdapat pelbagai halangan, termasuk dasar kadar faedah dan isu geopolitik,” kata Samsung dalam satu kenyataan. – AP

  Logo Samsung Electronics Co dilihat di pejabatnya di Seoul, Korea Selatan pada 3 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...