Samsung sedia peralatan rangkaian 5G untuk Verizon

SEOUL, 7 SEPT – Samsung Electronics telah mengembangkan lagi kehadirannya dalam pasaran penting strategik dengan memeterai persetujuan bagi menyediakan peralatan rangkaian 5G kepada Verizon yang bernilai AS$6.6 bilion di Amerika Syarikat (AS), menurut fail pengawal atur hari ini.

Syarikat gergasi teknologi Korea Selatan berkata perjanjian besar itu bersamaan dengan 3.4 peratus dalam jumlah jualan seluruh dunia tahun lalu dan ‘kontrak strategik jangka panjang’.

Washington telah menegah firma-firma telekom AS daripada menggunakan peralatan rangkaian yang dikilangkan oleh pesaing Samsung, Huawei dari China atas sebab keselamatan.

Samsung Electronics merupakan subsidiari kumpulan Samsung yang setakat ini terbesar dalam konglomerat keluarga Korea Selatan yang mendominasi perniagaan dalam ekonomi ke-12 terbesar di dunia.

Tempahan itu muncul selepas firma itu berjaya mengatasi pandemik dengan mencatatkan peningkatan dalam keuntungan bersih suku kedua sekitar 7.3 peratus yang disebabkan permintaan kukuh dalam cip memori.

Saham Samsung Electronics ditutup 1.6 peratus hari ini.

AS berada di belakang negara-negara seperti China dan Korea Selatan dari segi penyediaan potensi teknologi transformatif.

Untuk menyainginya, Washington mengumumkan bulan lalu bahawa spektrum 100 megahertz sepanjang pantai yang dikhaskan untuk tentera akan dilelong kepada firma-firma telekomunikasi untuk digunakan dalam rangkaian 5G. – AFP

Gambar fail bertarikh 12 Jun 2019 menunjukkan paparan 5G Verizon semasa Ekspo Hiburan Elektronik di Los Angeles. – AFP