Sanders harap kekuatan awal bukti tewaskan Trump

LAS VEGAS, 19 FEB – Terry Reece telah lama meragui bahawa pengundi akan menyokong Bernie Sanders, seorang sosialis demokratik berusia 78 tahun yang telah selamat dari serangan jantung beberapa bulan lalu.

Kemudian senator Vermont pada dasarnya terikat untuk tempat pertama dalam Parti Demokrat Iowa dan menang di primer New Hampshire.

Itu memaksa Reece untuk memikirkan semula anggapannya tentang siapa yang boleh memenangi pencalonan. Selepas berbulan-bulan bersandar kepada bekas Naib Presiden Joe Biden, Reece mengisi kad pilihan untuk Sanders semasa pengundian awal minggu ini di kokus Nevada.

“Saya fikir orang ramai ingin mengubah dan menjadi lebih radikal, atau beralih dari status quo,” kata Reece, seorang warga Afrika Amerika berusia 62 tahun yang memiliki sebuah syarikat media kecil di Las Vegas.

Begitulah sentimen Sanders menghitung untuk membawanya ke kemenangan dalam pertempuran untuk mengambil alih Presiden Donald Trump. Semenjak awal kempen Sanders tempat kedua, beliau dan penyokongnya telah berusaha untuk menimbulkan kebimbangan bahawa dia adalah calon perpisahan yang menyeru agar revolusi politik akan menghancurkan parti itu kepada kekalahan yang memalukan. Pertunjukan kuat di Iowa dan New Hampshire memberi bukti baharu untuk membuat kes itu.

Calon presiden Demokrat AS, Bernie Sanders, bercakap kepada ratusan orang di kampus Universiti di Nevada, Reno. -AP

“Sebab kami akan menang di Nevada, dengan bantuan anda, sebab kami akan memenangi pencalonan Demokratik, dengan bantuan anda, sebab kami akan mengalahkan Trump, kami mempunyai agenda yang bercakap dengan keperluan keluarga yang bekerja, bukan kelas jutawan,” kata Sanders kepada orang ramai di Universiti Nevada Las Vegas.

Sanders menghadapi jangkaan tinggi di Nevada. Beliau mempunyai organisasi yang kuat dan telah menghasilkan semangat di kalangan pengundi muda dan Latino.

Tetapi terdapat banyak rintangan yang boleh menjejaskan keyakinannya pada minggu depan.

Bekas Datuk Bandar New York Mike Bloomberg dijangka menggunakan perdana perasmiannya untuk menyerang panggilan luas Sanders untuk revolusi ekonomi dan politik sebagai tidak boleh dilakukan dan terlalu liberal untuk lebih ramai pengundi utama yang hanya ingin mengalahkan Trump.

Sanders tidak sepenuhnya menyatukan sayap parti liberal dan ditolak sokongan kesatuan yang paling diingini di Nevada. – AP