Sangka baik, fikir positif hadapi ujian

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 JUN – Setiap umat Islam dituntut untuk sentiasa bersangka baik, berfikiran positif dan tidak mudah berputus asa kerana segala dugaan, cabaran dan rintangan merupakan ujian daripada Allah SWT.

Segala ujian pasti tidak terlepas dalam kehidupan kita sehari-hari sebagai hamba Allah SWT, ini kerana Allah jualah yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua yang berada di muka bumi ini dan Allah SWT tidak akan menguji hamba-hambaNya di luar kemampuan seseorang.

Perkara itu ditegaskan oleh khatib dalam khutbah Jumaat yang bertajuk ‘Sentiasa Bersangka Baik’ hari ini, yang seterusnya mengingatkan untuk menjauhi sikap mengeluh, merintih dan marah serta cepat berburuk sangka dengan Allah SWT apabila ditimpa ujian atau musibah.

“Sebagai umat Islam, kita dianjurkan sentiasa bersangka baik kepada Allah SWT dan juga sentiasa bersangka baik antara sesama manusia. Ini kerana bersangka baik itu mempunyai kebaikan dan kelebihannya,” tegasnya.

Antara kelebihan bersangka baik yang dinyatakan oleh khatib ialah dengan menunjukkan rasa syukur terhadap nikmat yang dikurniakan Allah SWT dan menggelakkan manusia daripada berpecah-belah.

Selain itu, sikap bersangka baik ini juga, katanya, dapat membersihkan hati daripada sifat-sifat tercela dan sekali gus dapat mendidik jiwa dan hati serta minda untuk menyemai rasa kekitaan dalam berkongsi kebahagiaan bersama insan-insan di sekeliling sehingga mampu mengeratkan lagi ikatan persahabatan dan persaudaraan.

Khatib seterusnya menyeru untuk menyemai sikap bersangka baik dalam menjalani kehidupan sehari-hari demi mencapai keharmonian dan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga, beragama, bermasyarakat dan bernegara, lebih-lebih lagi dalam untuk meraih limpahan rahmat dan kasih sayang Allah SWT di dunia mahu pun di akhirat.