Santai petang guna meja moden

Oleh Amri HTZ

Ramai masyarakat yang tidak menyedari akan kepentingan perabot rumah yang diperbuat daripada solid wood berbanding material seperti MDF, particle board, combined-core dan sebagainya.

Dari segi ketahanan, sememangnya ia tidak boleh disangkal lebih-lebih lagi apabila ia ditempatkan di ruangan terlindung, namun memiliki harga pasaran yang cukup berharga. Manakala material seperti MDF dan particle board, walaupun murah, ia memiliki kelemahan dari segi menampung beban dan kelembapan terutama meja menghidangkan makanan dan minuman yang selalu terdedah kepada air.

Untuk memiliki meja minum tahan lasak daripada solid wood, ia boleh dicapai dengan hanya perlu melakukan beberapa langkah mudah seperti di bawah ini.

Peralatan penting sebelum proses pembuatan

Sebelum memulakan projek pembuatan, persiapan perlu dilakukan dengan menyediakan barang-barang seperti gam kayu, pengepit kayu, mesin ketam, wood oil atau wood wax, kertas pasir, pahat kayu, kayu berukuran 2″x3″, pemotong kayu dan mesin router serta grinder.

Potong dan cantum, hasil karya tersendiri

Bagi langkah pertama pembuatan, kayu-kayu yang telah disediakan akan diratakan permukaannya menggunakan mesin ketam kayu. Ini bertujuan bagi memastikan keseluruhan permukaan bersih, rata dan tidak mempunyai bahagian yang tajam. Selain itu, permukaan yang rata juga diperlukan bagi mengukuhkan struktur kayu yang akan dicantumkan nanti. Jika anda mendapatkan kayu yang dalam keadaan telah diketam, maka langkah ini tidaklah perlu dilakukan lagi.

Proses pemotongan kayu menggunakan mesin perlu dilakukan dengan berhati-hati.
Sudut hujung kayu yang dicantumkan menggunakan gam kayu perlulah membentuk finger joint bagi teknik cantuman keseluruhan struktur.
Pemasangan kaki meja satu persatu bagi memastikan sudut finger joint selaras dengan bahagian atas meja.
Sukatan yang kurang tepat pada bahagian finger joint boleh diratakan semula menggunakan pahat kayu atau mesin grinder dengan mata bersesuaian.
Permukaan meja perlu dilindungi dengan wax atau wood oil dengan hanya perlu menyapukan menggunakan sehelai kain bersih.

Permukaan kayu yang telah diketam akan dipotongkan dengan ukuran yang diperlukan. Projek ini akan mereka meja yang berketinggian 16″ dengan lebar 26″ dan panjang permukaan atas meja 40″. Bagi kelebaran meja, bahagian kayu dengan ukuran 2″ akan dijadikan permukaan atas manakala permukaan berukuran 3″ dijadikan permukaan yang akan dicantumkan.

Kayu 2″ x 3″ yang disediakan tadi akan dipotongkan kepada tiga bahagian dengan bahagian atas meja perlu dipotong dengan panjang 40″ sebanyak 13 batang kayu. Manakala untuk kedua-dua bahagian kaki meja, akan dipotongkan dengan panjang 16″ sebanyak 26 batang iaitu 13 batang bagi setiap satu bahagian kaki.

Langkah seterusnya memerlukan anda untuk mencantumkan kayu-kayu tadi menjadi sekeping kayu berukuran 40″ x 26″ untuk permukaan atas meja. Susun 13 batang kayu yang telah dipotongkan tadi dan sapukan gam kayu pada permukaan kayu yang berukuran 3″.

Mengapa tidak menggunakan permukaan kayu berukuran 3″ untuk dijadikan bahagian permukaan malahan dijadikan cantuman? Ini adalah bagi memastikan keseluruhan struktur meja yang siap nanti nampak seimbang dan tidak memiliki ukuran kaki meja yang kecil.

Permukaan yang telah disapukan gam akan disusun dengan teknik finger joint atau seperti jigsaw puzzle. Bahagian hujung kayu yang disusun dengan bentuk ‘jejari’ (terdapat bahagian tinggi dan rendah berselang dengan ukuran sama) bertujuan bagi memastikan struktur cantuman kaki meja kukuh selain menggunakan teknik tradisional yang semakin popular.

Dengan bahagian kayu pertama menjadi pembimbing (guide) kayu kemudiannya, kayu kedua akan disusun kurang 3″ dari bahagian hujung kayu pertama diikuti dengan kayu ketiga mempunyai kedudukan yang sama dengan kayu pertama, diikuti kayu keempat sama kedudukan dengan kayu kedua dan seterusnya. Susunan kayu berselang ini kemudiannya akan dikekalkan kedudukannya menggunakan pengepit kayu (setelah ia disapukan gam kayu).

Manakala untuk bahagian kaki meja, susunan kayu berselang ini perlu diselaraskan dengan bahagian atas meja. Untuk memastikan ia selaras dan susunan dalam keadaan tepat, sebelum mengetatkan pengepit kayu, susun kayu kaki meja pada bahagian hujung kayu permukaan atas meja yang telah dicantumkan tadi. Setelah menyusunnya tandakan bahagian yang telah disusun bahagian hujung dengan teknik finger joint agar tidak diletakkan di tempat yang salah. Lakukan langkah yang sama untuk kaki meja yang satu lagi.

Setelah mencantumkan permukaan atas dan kaki meja, langkah seterusnya memerlukan anda membuangkan lebihan gam yang terdapat pada bahagian cantuman menggunakan pahat kayu. Jika anda mempunyai mesin ketam yang lebarnya (ruangan tempat memasukan kayu) lebih daripada lebar meja, menggunakannya akan memendekkan proses pembuangan gam.

Bagi mencantumkan keseluruhan bahagian meja, anda hanya perlu menyelaraskan kaki meja pada bahagian yang ditandakan menggunakan gam kayu dengan mengekalkan kedudukannya menggunakan kayu.

Bahagian sokongan struktur meja (bahagian bawah) merupakan pilihan jika anda ingin merekanya. Ini kerana teknik cantuman finger joint sudah cukup kukuh memandangkan kayu yang digunakan juga berukuran besar. namun kehadiran sokongan ini dapat dimanfaatkan jika ia direka seperti untuk meletakkan pelbagai barangan. Untuk merekanya, anda perlu mereka ruang untuknya pada kedua-dua kaki meja dengan dalam lorekan 1″. Manakala untuk panjang kayu 41″ dan lebar yang sama dengan meja. Susunan kayu di sini adalah seperti biasa dengan kedudukan yang sama.

Langkah akhir adalah meratakan keseluruhan permukaan menggunakan kertas pasir. Jika terdapat permukaan cantuman yang tidak rata (bahagian finger joint) gunakan ketam kayu atau pahat untuk membuang bahagian besar daripadanya. Setelah meratakan keseluruhan permukaan, sapukan wax atau wood oil untuk melindunginya daripada kelembapan dan sebagainya.

Meja kopi tahan lasak siap direka ini, kini hanya perlu diletakkan di ruangan bersesuaian untuk waktu santai mahupun sebagai penambah hiasan.