Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

Santai-santai di Pulau Sentosa

SINGAPURA – Sebuah landskap bandar yang luas dengan bangunan pencakar langit dan tempat menyatukan kepelbagaian masyarakat dan budaya, industri pelancongan Singapura semakin pulih daripada kesan wabak COVID.

Semangat kepelbagaian budaya yang diliputi oleh negara ini memboleh- kan pelancong melihat sesuatu yang diketahui dalam kawasan yang tidak dikenali, dan merasa berada di tempat asal.

Dengan Chinatown, Little India dan Arab Street semuanya terletak dalam jarak yang singkat, kumpulan etnik yang berwarna-warni menjadikan negara itu sebagai salah satu hab pelancongan terkemuka di Asia.

“Dari Januari hingga Ogos, Singapura menyaksikan peningkatan lebih 4 peratus dalam bilangan warga Korea yang melawat negara itu berbanding tempoh yang sama tahun lalu,” kata Kim Young-hee, pengurus cawangan Organisasi Pelancongan Korea di Singapura, kepada The Korea Herald.

Kim menambah, jumlah pelancong Singapura ke Korea juga menyaksikan peningkatan besar iaitu mencatatkan 4.6 peratus.

Pemandangan pada waktu malam di Singapura. – ANN/The Korea Herald
Gambar menunjukkan kereta kabel yang menghubungkan Pulau Sentosa dan pulau utama Singapura. – ANN/The Korea Herald
Bazar Pantai Tengah yang memiliki tarikan seperti pancutan air, Sentosa Skyjet dan bazar makanan antarabangsa. – ANN/The Korea Herald
Bazar Pantai Tengah ialah pengalaman karnival pantai unik yang menghimpunkan vendor makanan antarabangsa dan trak dengan sembilan konsep makanan berbeza. – ANN/The Korea Herald
Pertunjukan malam Wings of Time, yang beroperasi pada kapasiti penuh dengan penonton seramai 2,750 orang di Bazar Pantai Tengah. – ANN/The Korea Herald

“Pemulihan perjalanan akan mendapat momentum untuk kedua-dua negara antara Korea dan Singapura, dengan pengembara di kedua-dua belah pihak melawat negara lain, dan kali ini, coraknya merebak ke perjalanan di pelbagai bandar dan wilayah.”

Dengan suhu Singapura mencecah 32 darjah Celsius pada bulan Oktober, tinggal di pusat bandar bandar itu kadangkala memenatkan. Bagi mereka yang ingin berehat dari bandar yang sibuk, Pulau Sentosa di luar pantai selatan mungkin merupakan pelancongan yang menyeronokkan.

Sentosa yang membawa erti ‘keamanan dan kedamaian’ dalam bahasa Melayu adalah nama yang dipilih melalui peraduan awam yang dianjurkan pada 1972 oleh Lembaga Pelancongan Singapura.

Ia menggantikan nama Pulau Blakang Mati yang tidak sesuai, yang bermaksud, ‘pulau kematian dari belakang’.

Pulau ini telah diduduki oleh British sebagai kubu tentera dari 1878, dengan beberapa kubu dan tentera mempertahankan pulau itu, sebelum tentera British berundur pada 1967 berikutan kemerdekaan Singapura daripada Malaysia pada 1965.

Pada tahun 1972, Sentosa telah dijadikan kawasan rekreasi seluas 500 hektar. Hari ini, Sentosa menerima lebih daripada 20 juta pengunjung setahun, memiliki tiga buah pantai, resort ber- sepadu, dua padang golf kejohanan dan pelbagai jenis hotel dan resort.

Pada tahun 2010, Resorts World Sentosa dibuka sebagai resort bersepadu, yang terdiri daripada Universal Studios Singapura, Akuarium Laut dan banyak lagi tarikan lain.

Pulau itu juga menempatkan lebih 2,000 isi rumah yang terletak di presint kediaman eksklusif Sentosa Cove, yang ditubuhkan pada tahun 2003.

Bazar Pantai Tengah

Baru dibuka pada 15 September lalu, destinasi pantai sehenti mesra keluarga ini mempunyai sesuatu untuk pelawat dari semua generasi.

Terletak hanya beberapa langkah dari Stesen Pantai Sentosa, Bazar Pantai Tengah ialah pengalaman karnival pantai unik yang menghimpunkan vendor makanan antarabangsa dan trak dengan sembilan konsep makanan berbeza, tiga pertunjukan menawan dan tunggangan simulasi serta permainan karnival.

Sambil menikmati hidangan lazat di arena makanan, pengunjung boleh menyaksikan pertunjukan malam Wings of Time, yang beroperasi pada kapasiti penuh dengan penonton seramai 2,750 orang.

Dengan laut sebagai latar belakang, pertunjukan selama 20 minit itu menampilkan pertunjukan laser seni yang menakjubkan, pyroteknik, air pancut dan jet air.

Dipimpin oleh burung pra-sejarah mistik, Shahbaz, yang muncul dalam pertunjukan air, perjalanan itu kembali ke masa lalu untuk mengenang detik-detik kritikal dalam sejarah dunia.

Destinasi ini juga terkenal dengan Sentosa SkyJet setinggi 80 meter, iaitu air pancut tertinggi di Asia Tenggara.

Kemasukan untuk melihat Skyjet atau pertunjukan air pancut muzikal selama lima minit, pertunjukan ikonik Sentosa pada awal 1980an dengan muzik dari era itu, adalah percuma dengan perbelanjaan minimum S$5 dolar di jalan makanan atau aktiviti tunggangan.

SkyHelix Sentosa

Walaupun dijangkakan kekerapan hujan semasa musim tengkujuh, jika bernasib baik, seseorang boleh melihat pemandangan indah cahaya petang dengan hanya langit, laut dan kehijauan dalam harmoni.

Salah satu tempat terbaik untuk menikmati matahari terbenam ialah SkyHelix Sentosa, perjalanan panoramik terbuka tertinggi di Singapura dan tarikan neutral karbon pertama di pulau itu.

Terletak di zon Imbiah Lookout, dalam jarak berjalan kaki dari stesen Sentosa Kereta Kabel Singapura, SkyHelix Sentosa ialah salah satu tempat menikmati pemandangan tertinggi di pulau itu, naik sehingga 79 meter dari paras laut. Setiap perjalanan mengambil masa kira-kira 12 minit, termasuk pusingan 10 minit di puncak.

Dengan pilihan minuman sejuk di tangan, pengunjung boleh menikmati pemandangan panoramik dari Sentosa ke kawasan Teluk Keppel dan Greater Southern Waterfront yang sedang membangun.

Tarikan luar menyediakan penga laman siang dan malam, bergantung pada pilihan individu. Masa tontonan yang disyorkan ialah sekitar 6:30 petang hingga 7 malam

Tempat peranginan di Sentosa

Resort dan hotel destinasi siang ke malam, sebahagian daripadanya kaya dengan sejarah, terletak di kawasan tengah Sentosa.

Di Blakang Mati, askar Tentera British diasingkan mengikut barisan pangkat dan etnik, dan tempat rekreasi berfungsi sebagai salah satu tempat yang jarang ditemui di mana askar boleh bertemu secara sama rata, dengan tentera bersaing dalam bola sepak, kriket, hoki dan olahraga.

Empat hotel Far East Hospitality yang dibina di Sentosa menempati bekas tempat rekreasi dan perarakan serta dua berek tentera British.

Pengendali hospitaliti tempatan itu bertujuan untuk empat hartanah untuk segmen pelawat tertentu: Hotel Village Sentosa untuk keluarga, Hotel Outpost untuk pasangan, Hotel Barracks untuk penggemar warisan dan Oasia Resort Sentosa untuk pengembara yang mencari kesihatan.

Seperti namanya, Hotel Barracks Sentosa pernah menjadi rumah kepada ahli artileri British dan pada masa ini merupakan bangunan warisan yang dipulihara dengan ciri-ciri utama zaman penjajah.

Hotel Outpost juga diilhamkan oleh pangkalan tentera kolonial dengan reka bentuk dalaman hitam dan putih. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -