Sarachan rombak skuad muda Amerika

NASVILLE, 11 Sept – Jurulatih sementara Amerika Syarikat (AS), Dave Sarachan merancang untuk melakukan rombakan ketika menentang pesaing utama, Mexico hari ini, pada saingan persahabatan dalam usaha mereka untuk kembali semula selepas kekalahan di tangan Brazil.

Skuad muda Sarachan mencatatkan kekalahan 2-0 kepada Brazil di East Rutherford, Jumaat lalu dan kini mereka perlu menebus kembali kekalahan itu ketika bertemu ‘El Tri’ di Stadium Nissan di Nashville.

Sarachan yang mengambil alih tugas itu selepas Bruce Arena meletak jawatan setelah AS gagal untuk mara ke Piala Dunia tahun ini, dengan memberitahu pemberita bahawa dia menjangkakan berlakunya pertukaran pemain pada perlawanan itu nanti.

“Kami akan melakukan perubahan. Ia penting untuk kami memberi peluang kepada beberapa muka baharu. Anda boleh menjangkakan sama ada empat atau lima orang dalam barisan pemain,” katanya.

Ketika bertemu Brazil, skuad Sarachan ternyata tidak mampu menandingi pasukan lawan apabila sering dihukum ketika hilang fokus.

Sarachan menjawab persoalan semasa menghadiri sidang media yang diadakan di Nashville, Tennessee, kelmarin. – AP

Sarachan berkata dia berharap perlawanan menentang Mexico akan memberi kelebihan kepada skuad mudanya itu.

“Lebih menguasai perlawanan dan kualiti serta kreativiti permainan yang lebih baik apabila menguasai bola. Cara kami bertahan ketika bola dikuasai Brazil amat baik dan berharap perkara sama berlaku apabila bertemu Mexico. Tetapi saya harap kami akan memainkan peranan masing-masing ketika menguasai perlawanan itu.

Cadangan Saracahan untuk merombak separuh pemainnya pada perlawanan itu merupakan petanda bahawa tuan rumah kurang memberi penekanan untuk memastikan keputusan yang positif. – AFP