Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Sarawak akan mula hasilkan metanol Januari 2024

KUCHING, 31 JAN – Sarawak akan mula mengeluarkan metanol pada Januari 2024 dengan pengoperasian kilang pertama yang terletak di Hab Petrokimia Bintulu di Kidurong, Bintulu.

Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata pembangunan loji itu, yang melibatkan kos dianggarkan RM8 bilion, sedang berada di peringkat akhir, dengan percubaan operasi ditetapkan pada April tahun ini.

“Kalau ia berjalan seperti yang telah kita rancangkan, Sarawak akan memulakan pengeluaran metanol pada Januari 2024. Ini bermakna, kita menepati jadual dalam mengeluarkan meta-nol kita sendiri untuk pasaran terbuka,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat tapak projek loji itu di Bintulu hari ini, beliau berkata pembinaan jeti khusus untuk memudahkan penghantaran produk telah disiapkan dan pekerja telah dilatih untuk bekerja dalam industri sofistikated ini.

Beliau berkata loji metanol kedua juga sedang dirancang, yang akan dilaksanakan melalui pelaburan sektor swasta.

Abang Johari berkata Sarawak mempunyai bahan mentah gas yang mencukupi untuk membolehkan negeri mempergiat aktiviti petrokimia hiliran, dirangsangkan oleh penemuan medan gas baharu dalam sempadannya.

“Kita tahu masa depan kita dengan penemuan kawasan baharu oleh pihak Petronas, mereka sudah menemui 10 (telaga gas baharu) dan lapan adalah di Sarawak. Saya rasa bahan mentah gas kita mencukupi tapi yang perlu, kita menggunakan teknologi terkini untuk menggalakkan aktiviti hiliran petrokimia,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -