Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Sarawak catat pendapatan RM5 bilion suku pertama 2023

  KUCHING, 31 MEI – Sarawak mencatatkan pendapatan berjumlah RM5 bilion bagi suku pertama tahun ini, kata Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

  Beliau berkata suasana politik Sarawak yang stabil dengan rakyat bersatu membolehkan kerajaan negeri mencapai jumlah pendapatan itu dan memberi tumpuan terhadap usaha mempertingkatkan lagi ekonomi negeri.

  Abang Johari juga yakin masa hadapan generasi muda Sarawak akan lebih cerah dengan program pembangunan ‘ekonomi baharu’ berasaskan teknologi, data dan inovasi.

  “Umpamanya, Sarawak sudah mempunyai sedikit keupayaan menghasilkan gas hidrogen yang digunakan beberapa buah bas dan kenderaan dikuasakan oleh sel bahan api hidrogen.

  “Di samping itu, Sarawak juga terbukti berupaya mengeluarkan minyak bersifat hijau bagi keperluan industri penerbangan daripada alga atau lumut,” katanya dalam perutusan sempena sambutan Gawai Dayak 2023.

  Pada tahun lepas, pendapatan Sarawak meningkat kepada RM12 bilion berbanding RM7.62 bilion pada 2021.

  Abang Johari berkata sempena musim perayaan ini beliau berharap agar mereka yang meraikan dapat berbelanja secara berhemah. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...