Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Sarawak sasar ketibaan 3 juta pelancong

KUCHING, 30 NOV – Sarawak menyasarkan ketibaan tiga juta pelancong ke negeri Bumi Kenyalang itu tahun depan, dengan jangkaan perolehan hasil sektor pelancongan yang menjangkau sehingga RM7.25 bilion.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata sasaran itu dibuat berdasarkan kepada trend ketibaan pelancong ke Sarawak yang semakin meningkat sejak beberapa bulan lepas.

Katanya, sejak bulan Januari hingga Oktober lepas, Sarawak menyaksikan ketibaan 1,378,017 pelancong, dan beliau yakin jumlah ketibaan keseluruhan tahun ini boleh menjangkau 1.8 juta orang, melepasi sasaran 1.2 juta tahun ini.

“Semasa sektor pelancongan antarabangsa sedang bangkit semula secara beransur, pelancongan domestik akan terus memacu pemulihan industri pelancongan negeri,” katanya dalam ucapan penggulungan mengenai bajet negeri untuk tahun depan, pada persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini, hari ini.

Sementara itu, beliau berkata kementeriannya sedang bekerjasama rapat dengan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) dan Kementerian Pengangkutan Sarawak bagi memastikan kekerapan penerbangan ditingkatkan secara beransur ke tahap prapandemik.

Beliau berkata kekerapan penerbangan ke Sarawak yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) adalah sebanyak 587 penerbangan seminggu dan hanya 408 penerbangan sedang beroperasi ketika ini.

“Daripada jumlah itu, kekerapan penerbangan antarabangsa dan domestik masing-masing adalah 35 dan 373,” katanya. – Bernama

Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah (kiri) berbincang bersama Menteri Muda Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Dr Ripin Lamat (kanan) dan timbalannya Datuk Gerald Rentap Jabu (tengah) sebelum menghadiri Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak kelmarin. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -