Sarri yakin Ronaldo akan kembali temui rentak

MILAN, 22 JUN – Jurulatih Juventus, Maurizio Sarri mengatakan kepada Cristiano Ronaldo untuk tidak khuatir dengan permulaannya yang agak perlahan pada musim ini dan menegaskan bahawa bintang Portugal itu akan kembali menjadi pemain luar biasa sepanjang masa.

Mereka akan kembali dalam perlawanan Serie A pertama mereka dalam tempoh lebih tiga bulan menentang Bologna, empat hari setelah mereka tewas di final Piala Itali kepada Napoli.

Pemimpin liga Serie A itu gagal menjaringkan sebarang gol dalam dua perlawanan final mereka sejak musim bola sepak Itali kembali setelah ditutup akibat COVID-19, dengan keputusan seri tanpa jaringan ketika menentang AC Milan di separuh akhir, di mana Ronaldo gagal menjaringkan penalti dan perlawanan menentang Napoli di final tewas 4-2 menerusi penentuan sepakan penalti.

“Saya bercakap dengan Cristiano sekali lagi semalam. Dia tidak perlu bimbang tentang keyakinannya,” kata Sarri.

“Dia tidak boleh kehilangan kepercayaan diri, dia akan kembali cemerlang, dia akan kembali menjadi pemain yang paling luar biasa sepanjang masa.“Pada masa ini, secara fisik dia tidak dapat memberikan yang maksimum.”

Reaksi Cristiano Ronaldo setelah pasukannya Juventus tewas dalam perlawanan akhir Piala Itali (Coppa Italia) menentang Napoli pada 17 Jun, di stadium Olimpik di Rom. – AFP

Ronaldo, 35, telah menjaringkan 25 gol untuk Juventus dalam semua pertandingan musim ini.
Dia menghabiskan masa semasa sekatan COVID-19 di Portugal.

“Kita tidak boleh lupa bahawa kita kembali beraksi setelah tidak aktif selama 60 hari dan kecemerlangan fizikal tidak dapat berada di tahap tertinggi,” kata Sarri.

Ronaldo juga gagal menemui jaringan dalam dua perlawanan terakhir Juventus sebelum sekatan, setelah menjaringkan gol dalam sembilan perlawanan berturut-turut sebelum itu.

Juventus hanya mempunyai kelebihan satu mata berbanding Lazio di puncak Serie A, ketika mereka menyasarkan kejuaraan kesembilan berturut-turut. – AFP