Satu kompaun dikeluarkan operasi sekatan jalan raya

Oleh Yusrin Junaidi

BELAIT, 8 JULAI – Satu operasi sekatan jalan raya telah dijalankan oleh Daerah Polis Belait, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) di kawasan Jalan Tengah Panaga Seria, malam tadi, di mana satu kompaun telah dikeluarkan atas kesalahan kenderaan tidak dalam keadaan yang baik.

Operasi sekatan jalan raya yang bermula pada jam 9 malam tersebut melibatkan seramai 10 orang anggota Skuad Tindakan Segera, Balai Polis Belait.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan PPDB, sepanjang operasi berkenaan, sebanyak 25 kenderaan telah diperiksa secara ‘Stop and Search’.

Operasi sedemikian adalah salah satu inisiatif pihak polis dalam memastikan para pengguna dan pemandu jalan raya patuh pada undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan.

Kenyataan menyatakan, PPDB akan sentiasa mengadakan operasi seumpamanya bagi memastikan pelanggaran undang-undang di negara ini sentiasa ditangani di samping meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap kemalangan lalu lintas yang mungkin berpunca daripada kecuaian pemandu sendiri atau kenderaan yang tidak layak untuk dipandu.

Anggota Daerah Polis Belait semasa menjalankan operasi sekatan jalan raya malam tadi. – Gambar serahan PPDB