Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Satu lagi ancaman bom di sekolah Malaysia

  KAJANG, 22 NOV – Polis mengesahkan menerima satu lagi laporan ancaman bom di sebuah sekolah antarabangsa di Kajang kira-kira 8 pagi tadi.

  Ketua Polis Daerah Kajang ACP Mohd Zaid Hassan berkata e-mel ancaman bom itu bertarikh 21 November, namun hanya disedari pihak sekolah awal pagi ini.

  Beliau berkata pemeriksaan dan siasatan lanjut sedang dibuat mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) dan unit anjing pengesan K9 telah dikerah untuk tindakan keselamatan.

  Mohd Zaid berkata sebaik menerima laporan, pihak pengurusan diarah mengosongkan bangunan sekolah dan selepas pemeriksaan rapi, tiada bahan letupan atau bahan mencurigakan ditemui.

  “Polis percaya ancaman bom berkenaan adalah palsu dan sekolah antarabangsa itu dibuka seperti biasa,” katanya kepada pemberita pada Majlis Pelupusan Barang Kes dan Lelongan Kenderaan Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang 2023 di pekarangan Balai Polis Bangi di Kajang, hari ini.

  Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain memaklumkan polis telah menerima 19 laporan mengenai ancaman bom palsu yang dihantar melalui e-mel ke beberapa buah sekolah swasta dan kerajaan di seluruh negara.

  Ancaman berkenaan dihantar menerusi dua akaun e-mel menggunakan nama ‘taktstorer’ yang bermaksud ‘pengganggu ketenteraman’ dalam bahasa Jerman daripada penyedia perkhidmatan e-mel beeble.com. – Bernama

  – Canva
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...