Satu letupan mengubah kehidupan selamanya

BEIRUT – Ahmad telah menyelamatkan keluarganya daripada peperangan yang kejam di Syria dengan membawa mereka ke Lubnan, tetapi kemudian letupan besar Beirut membuat isteri dan dua anak perempuannya buat pergi selama-lamanya.

Beberapa minggu kemudian, melihat runtuhan bekas rumahnya yang berhampiran dengan pelabuhan, dia menceritakan bagaimana letupan dalam satu masa yang mengerikan itu mengubah hidupnya.

“Saya rasa saya sudah kehilangan akal. Saya memejamkan mata, dan ketika saya membukanya semua yang ada di sekeliling saya telah berubah,” kata lelaki itu yang berusia 40an.

“Saya kehilangan segalanya dalam sekelip mata. Kami adalah keluarga yang terdiri daripada enam orang, tetapi sekarang hanya tinggal saya dan dua anak perempuan saya.”

Ahmad, dari wilayah Idlib, Syria, telah bekerja keras di Lubnan selama bertahun-tahun, melakukan pelbagai pekerjaan untuk menghantar wang pulang.

Bilal memeriksa bekas kediamannya yang musnah di kejiranan Gemmayzwh, dua minggu selepas letupan. – AFP
Seorang lelaki berbaring di atas sota berdekatan bangunan yang musnah akibat letupan. – AFP
Seorang warga Syria memeriksa kediamannya yang musnah. – AFP

Tiga tahun dalam perang Syria, ketika pertempuran meningkat pada tahun 2014, dia memutuskan untuk membawa keluarganya ke Lubnan. Kemudian bencana 4 Ogos melanda, bencana keamanan terbaharu di Lubnan.

Setelah beratus-ratus tan ammonium nitrat meletup di pelabuhan Beirut dan menghantar gelombang api ke seluruh bandar, Ahmad bergegas pulang ke kawasan Karantina di Beirut. Dia pertama kali menemui mayat anak perempuannya yang berusia 22 tahun, Latifa, yang terhumban ke dinding yang tersisa.

Dengan bantuan jiran dan pekerja pertahanan awam, dia juga menarik dari runtuhan mayat anak perempuannya, Joud yang berusia 13 tahun dan isterinya yang berusia 40 tahun, Khalidiyeh. Mereka berjaya menyelamatkan seorang lagi anak perempuannya, Diana, 17, setelah dia terperangkap selama 11 jam di bawah runtuhan, menjerit kerana kedua-dua kakinya cedera parah. Hanya Dima yang berusia 14 tahun yang terselamat tanpa cedera dan sekarang menghabiskan hari-harinya di katil hospital Diana.

‘Di tempat selamat’

Ahmad mengatakan semua yang dia harapkan hari ini adalah untuk pergi.

“Saya tidak akan bermimpi kembali ke Syria sementara ia tidak selamat,” katanya.

“Saya cuba mencari jalan untuk melancong ke luar negara,” katanya. “Saya mahu tinggal di tempat yang selamat bersama mereka.”

Kejiranan kelas pekerja Karantina adalah salah satu yang paling teruk terjejas akibat letupan yang mengorbankan lebih 181 orang, mencederakan ribuan lagi dan merosakkan sebahagian besar bandar.

Uday Qattan dari Syria, 20, dan keluarga besarnya, yang kebanyakannya tinggal di Lubnan selama bertahun-tahun dan bekerja di pelabuhan, juga kehilangan tempat tinggal. Apa yang hanya tersisa, dinding retak atau runtuh, siling tertutup, dan kebanyakan perabot telah hancur kecuali televisyen atau cermin yang aneh. Sebuah pondok bersebelahan yang dikongsi oleh orang bujang telah berubah menjadi kayu yang remuk.

Selepas letupan itu, menurut keluarga tersebut mereka terselamat kerana ‘keajaiban.’ Anggota keluarga yang masih tinggal sekarang tidur di halaman di antara runtuhan, di sebalik tali yang digantung dengan pakaian.

“Kami tidak lagi mempunyai pekerjaan atau rumah,” kata Qattan. “Kami duduk di sini sepanjang hari dengan tiada apa-apa hendak dilakukan.”

Mereka tidak dapat kembali ke Syria, di mana mereka kehilangan kediaman mereka di wilayah Hama dalam peperangan, dan berisiko ditahan kerana menghindari perkhidmatan ketenteraan.

‘Tidak ada makanan, tidak ada negara’

Qattan bergabung dengan kaum kerabatnya setahun yang lalu dari Idlib Syria, di mana gencatan senjata yang rapuh nyaris menyaksikan serangan rejim di kubu pemberontak.

Tetapi dia dan keluarganya mengatakan bahawa letupan Beirut sama seperti yang mereka saksikan semasa perang.

“Di Syria, jika kita mendengar bunyi pesawat perang, kita akan bersembunyi kemudian berdiri kembali selepas serangan itu, membersihkan debu, dan meneruskan kehidupan kita,” kata Qattan.

“Di sini satu letupan telah menghancurkan semua yang ada di sekitar kita.”

Kedutaan Syria mengatakan 43 warganya adalah antara yang terbunuh dalam letupan itu. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan 13 pelarian kehilangan nyawa, sementara 59 orang masih hilang. Tidak jelas berapa ramai merupakan warga Syria.

Warga Syria telah lama mencari pekerjaan di Lubnan sebelum perang bermula pada tahun 2011 dan menghantar 1.5 juta orang Syria melarikan diri untuk berlindung di seberang sempadan. Di Karantina, warga Syria yang lain, baik yang sudah lama mahupun yang baharu, menceritakan pengalaman mereka pada hari letupan itu.

Dengan konflik di Syria, maka letupan di Lubnan yang sudah menderita secara ekonomi, “itu benar-benar menjadi tamparan berganda,” kata salah seorang dari mereka.

Semasa mereka bercakap, sebuah trak bantuan berhenti, dan mereka bergegas keluar untuk menerima bahagian mereka: pasta, biskut, beberapa barang dalam tin dan air.

Nasr, 21, mengatakan bahawa warga Syria telah ditolak penghantaran bantuan kecemasan pada beberapa kesempatan, diberitahu bahawa bungkusan itu hanya untuk orang Lubnan.

“Kami biasa bekerja cukup untuk makan dan minum, dan membayar sewa,” katanya. “Sekarang tidak ada makanan, minuman atau wang, dan tidak bernegara di Syria atau di Lubnan.” – AFP