Satu produk kosmetik dicemari merkuri

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan Kementerian Kesihatan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JUN – Satu produk kosmetik telah didapati dicemari dengan bahan terlarang hasil daripada ujian makmal Bahagian Farmasi, Jabatan Perkhidmatan Saintifik, Kementerian Kesihatan.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya hari ini menasihatkan orang ramai untuk tidak menggunakan produk kosmetik Herbal Plus New Day & Night Cream (gambar bawah) yang dicemari merkuri dengan pengilang kosmetik berkenaan tidak diketahui.

Kenyataan menjelaskan bahan pencemar dalam produk itu boleh mengakibatkan kesan-kesan mudarat yang membahayakan kesihatan di mana merkuri adalah bahan yang dilarang dalam produk kosmetik seperti yang ditetapkan di bawah Peraturan Ubat (Produk Kosmetik) 2007.

Penggunaan merkuri dalam produk kosmetik adalah dilarang kerana boleh memudaratkan kesihatan di mana tahap merkuri yang tinggi atau pendedahan yang kerap boleh menyebabkan kulit kebas, sakit kepala, ruam, perubahan warna kulit serta kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf.

Anak damit dan kanak-kanak kecil boleh terdedah dengan kesan sampingan daripada pengguna; yang boleh mengganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau anak damit yang belum dilahirkan.

Kementerian Kesihatan tidak pernah mengeluarkan kebenaran ke atas pengimportan untuk penjualan produk tersebut dan atau mengeluarkan Surat Pengakuan Notifikasi Produk Kosmetik bagi penjualan produk itu. Berikutan dapatan itu, produk Herbal Plus New Day & Night adalah dilarang untuk diimport dan dijual di Negara Brunei Darussalam.

Dalam hubungan itu, orang ramai yang telah membeli atau memakan produk tersebut dinasihatkan untuk memberhentikan pengambilannya dengan serta-merta dan jika mereka mengalami kesan advers dan merasa tidak sihat selepas memakan produk itu, hendaklah berjumpa doktor dengan segera.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan itu lagi mengingatkan bahawa adalah menjadi satu kesalahan di bawah Peraturan Ubat (produk kosmetik), 2007 untuk mengimport dan memasarkan produk kosmetik di pasaran tempatan tanpa Surat Pengakuan Notifikasi Produk Kosmetik yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa di Kementerian Kesihatan dan jika didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi $5,000, penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.