Monday, June 24, 2024
22.7 C
Brunei

  -

  SEAMEO usaha perkasa pendidikan inklusif

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 APRIL – Dalam era kemajuan teknologi yang pesat dan globalisasi, adalah penting untuk memastikan tiada siapa yang ketinggalan, dan mesti berusaha untuk mencipta sistem pendidikan inklusif yang memenuhi pelbagai keperluan semua pelajar, tanpa mengira latar belakang atau keadaan mereka.

  Ke arah itu, pusat-pusat SEAMEO memainkan peranan penting dalam usaha berkenaan, dan sebagai hab kecemerlangan dalam pendidikan, sains dan budaya, ia berfungsi sebagai pemangkin untuk inovasi dan kemajuan di rantau ini.

  Perkara berkenaan ditekankan oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh semasa menyampaikan ucapan perasmian Sidang Kemuncak Rangkaian Penyelidikan Dasar Pusat-pusat (CPRN) SEAMEO ke-7 2024 yang berlangsung di Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah (BKISHHB), hari ini.

  Menurut beliau, melalui usaha penyelidikan dan advokasi, sumbangan pandangan dan cadangan berharga mereka itu adalah untuk memaklumkan penggubalan dasar berasaskan bukti dalam pendidikan.

  “Sidang Kemuncak CPRN menyediakan platform untuk kerjasama dan perkongsian pengetahuan dalam kalangan pusat-pusat SEAMEO dan pemegang kepentingan utama, dan dengan berkumpul untuk bertukar-tukar idea dan amalan terbaik, ia boleh mengukuhkan usaha kolektif bagi menggalakkan keterangkuman dan bersedia menghadapi cabaran dan peluang masa depan,” ujar beliau.

  Katanya lagi, Negara Brunei Darussalam berminat untuk menambah baik dasar dan program inklusif dalam pendidikan, sains dan budaya, supaya negara juga boleh mengambil bahagian secara aktif dalam usaha membina masa depan Asia Tenggara.

  “Kerjasama serantau melalui SEAMEO mempunyai potensi yang kukuh untuk memastikan pembangunan serantau, dan dengan menangani keterangkuman memastikan bahawa semua individu, tanpa mengira latar belakang sosioekonomi mempunyai peluang yang sama untuk mengakses pendidikan berkualiti, melibatkan diri dalam penyelidikan saintifik dan mengambil bahagian dalam aktiviti kebudayaan,” jelasnya.

  Walau bagaimanapun, ujar beliau lagi, dasar dan inisiatif inklusif bukan cabarannya, kita harus mengakui bahawa terdapat akses terhad kepada data dan penyelidikan yang boleh dipercayai, kekangan kapasiti dalam penyelidikan dan analisis dasar, serta keutamaan dan kepentingan yang bersaing dalam kalangan pihak berkepentingan.

  Selain itu, perbezaan budaya dan kontekstual dalam kalangan negara anggota mungkin memerlukan pendekatan dan strategi yang disesuaikan untuk menangani cabaran tertentu dengan berkesan.

  Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah bergambar ramai bersama semasa menghadiri majlis di BKISHHB. – GAMBAR OLEH RAFI ROSLI
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korban arak beracun meningkat kepada 53 orang

  INDIA, 23 JUN – Angka kematian akibat arak haram beracun di India telah meningkat kepada 53 orang, lapor media hari ini, apabila lebih ramai...