Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Search kongsi cerita empat dekad

Ketepikan kontroversi menimpa band ikonik ini kerana biarpun ahli berpecah dua, malah kemampuan beraksi secara ‘live’ sering dipertikaikan, semangat Search tetap utuh.

Katalah apa sahaja, band tersohor dianggotai Datuk Amy, Man Kidal, Hillary Ang dan Nasir Daud ini tidak pernah patah semangat atau berkecil hati. Bagi mereka, semua itu asam garam selepas empat dekad mencari rezeki di pentas muzik.

Buktinya, pada Konsert Rock On Search: The Legends di Istana Budaya (IB), Kuala Lumpur, Ahad lalu, Search menunaikan janji membawa penonton mengimbau liku awal pembabitan mereka dalam dunia muzik.

Rentak Search bermula dengan menghiburkan pengunjung sebuah kelab hiburan di ibu negara selepas merantau dari Johor Bahru, Johor hinggalah muncul antara band rock terunggul tanah air.

Membuka kisah, Amy berkata, idea merantau ke Kuala Lumpur untuk menjadi artis rakaman tercetus ketika beliau dan rakan melepak di Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR), Johor Bahru.

“Biasalah darah muda, semangat hendak merantau itu membara. Sampai di ibu kota, kami mendapat tawaran menghiburkan pengunjung di Red Rooster Club di Medan Tuanku. Di situ, kami sering membawakan lagu irama rock & roll. Lagu yang sering kita nyanyikan adalah Mr Crowley yang dipopularkan Ozzy Osbourne.

“Selepas merakamkan album, kami bangga kerana berjaya merubah landskap muzik tempatan yang sebelum itu didominasi muzik jazz dan raggae,” katanya.

Pada malam itu, Amy membuka gelanggang persembahan dengan lagu Gelora Cintaku diikuti dengan lagu rancak, Balada Pemuzik Jalanan dan Pelesit Kota.

Daripada irama rancak, Search beralih kepada muzik perlahan menerusi untaian indah seperti Meniti Titian Usang, Gadisku, Kejora, Nigina dan Rozana. Ini membuatkan Panggung Sari bergema dengan iringan nyanyian penonton persis vokalis latar konsert berkenaan. – Agensi

Amy cukup agresif atas pentas, malah membuktikan nyanyian bagi lagu bernada, tinggi, padu dan tidak terkucil. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -