Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Sebar mesej positif tanam pokok

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 MAC – Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kepentingan kemampanan terus meningkat dan UOB Asset Management (UOBAM) mengenali akan peranan penting yang dimainkan sebagai pengurus yang bertanggungjawab secara sosial untuk memacu kemampanan di dunia.

Dalam hubungan itu, komuniti pelaburan baik yang besar atau kecil, mempunyai peranan untuk dimainkan dalam menyokong kemampanan serta harus mengenali akan penekanan kepada isu-isu alam sekitar, sosial dan urus tadbir (ESG).

Semua itu dapat dilaksanakan dengan menyalurkan kapital ke dalam peluang-peluang kemampanan sambil menyokong Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), jelas Pengurus Besar UOB Asset Management (Brunei), Awang Kamal bin Haji Muhammad dalam kata alu-aluannya pada Majlis Penanaman Pokok UOBAM Brunei yang berlangsung di Taman Riadah, Pentagon Park, Berakas hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan pelancaran acara penanaman pokok berkenaan ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Ekonomi), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dato Seri Paduka Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid; Pesuruhjaya Tinggi Republik Singapura ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Heng Aik Yeow serta jemputan-jemputan khas.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew, Dato Seri Paduka Haji Khairuddin, TYT Heng Aik Yeow dan Awang Kamal semasa sesi memanaskan badan.
Ucapan alu-aluan disampaikan oleh Pengurus Besar UOB Asset Management.
Antara yang menyertai acara penanaman pokok tersebut.

Dalam kata alu-aluannya lagi, Kamal menyatakan bahawa dalam UOBAM, ESG memainkan peranan penting dalam proses pelaburan di mana bukan saja ia menggalakkan entiti yang ingin mereka melabur dalam untuk mengguna pakai faktor ESG tetapi ia juga digunakan sebagai sejenis alat pengurusan risiko.

Beliau menambah, di pejabat mereka di Brunei, mereka juga sedang membangunkan keupayaan ESG tempatan mereka supaya dapat memberikan sumbangan yang bermakna kepada menyokong keupayaan serantaunya.

Kamal seterusnya menyatakan, perubahan iklim merupakan satu kebimbangan global yang semakin meningkat dan penilaian yang dibuat oleh Jabatan Kaji Cuaca Brunei Darussalam (BDMD) telah menunjukkan bahawa Negara Brunei Darussalam mempunyai pendedahan sederhana hingga ke tinggi perubahan iklim.

Kajian itu, ulasnya, juga menunjukkan bahawa tanpa sebarang tindakan iklim diambil, Negara Brunei Darussalam diunjurkan akan mempunyai peningkatan kira-kira 4 darjah Celsius menjelang 2100.

Dalam hubungan itu, terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk memperlahankan peningkatan suhu berkenaan dan menanam pokok merupakan salah satu perkara paling penting yang boleh kita lakukan untuk menyumbang kepada kesihatan planet.

Dengan menanam pokok, kita menyumbang kepada Strategi 2 iaitu liputan hutan, Dasar Perubahan Iklim Kebangsaan Brunei Darussalam (BNCCP) yang berusaha untuk menanam sebanyak 500,000 pokok menjelang 2035.

Kamal berkata bahawa walaupun jumlah pokok yang ditanam dalam acara itu bukan banyak tetapi perkumpulan mereka di acara itu bukannya hanya untuk menanam pokok tetapi ia adalah untuk menyampaikan mesej positif yang tepat serta mengetengahkan pentingnya untuk meningkatkan kesedaran komuniti dalam ruang kemampanan.

“Kami berharap pokok-pokok yang kita tanam hari ini, adalah permulaan simbolik yang hebat bahawa sebagai sebuah komuniti, kita boleh bekerjasama untuk mencapai sasaran itu,” ujarnya.

Majlis kemudian menyaksikan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew menyempurnakan pelancaran acara penanaman pokok dan diikuti dengan sesi bergambar ramai bersama semua peserta aktiviti berkenaan serta sesi memanaskan badan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -