Sebastian Vettel sertai Aston Martin – F1

MUGELLO, 10 SEPT – Bekas juara dunia, Sebastian Vettel telah menandatangani kontrak dengan pasukan Aston Martin yang dinamakan semula untuk musim 2021 dan seterusnya, Formula Satu Britain mengumumkan hari ini.

Pemandu Jerman berusia 33 tahun itu memenangi empat gelaran berturut-turut dari 2010 hingga 2013 bersama Red Bull sebelum menyertai Ferrari, tetapi pasukan Itali itu belum memperbaharui kontraknya.

Menandatangani Vettel adalah isyarat yang jelas kepada dunia perlumbaan, kata Racing Point, yang akan membawa nama Aston Martin tahun depan setelah pelaburan pemilik jutawan Kanada, Lawrence Stroll dalam jenama Britain.

Vettel akan memandu bersama anak lelaki Stroll, Lance dan menggantikan pemandu Mexico, Sergio Perez yang mengumumkan kelmarin bahawa dia akan meninggalkan Racing Point pada akhir musim ini.

“Ini pengembaraan baharu bagi saya dengan syarikat kereta yang benar-benar legenda. Saya terkesan dengan hasil yang dicapai oleh pasukan tahun ini dan saya percaya masa depan kelihatan lebih cerah,” kata Vettel.

Gambar fail pada 3 September lalu pemandu Ferrari dari Jerman, Sebastian Vettel ketika mengunjungi trek di litar Autodromo Nazionale di Monza menjelang Grand Prix F1 Itali. Sebastian Vettel telah menandatangani kontrak bersama pasukan Aston Martin untuk musim 2021. – AFP

“Tenaga dan komitmen Lawrence untuk sukan ini memberi inspirasi dan saya percaya kita dapat membina sesuatu yang sangat istimewa bersama-sama.”

Dia menambah, “Saya masih sangat menyukai Formula 1 dan satu-satunya motivasi saya adalah berlumba di barisan depan. Melakukannya dengan Aston Martin akan menjadi istimewa.”

Vettel telah menghabiskan enam musim bersama pasukan Itali tanpa mengulangi gelaran yang dimenanginya di Red Bull.

Istilah ini terbukti sangat sukar dengan Vettel meraih tempat ke-13 dalam kejuaraan menjelang Grand Prix Tuscan pada Ahad lalu di Mugello di Itali.

Vettel merekodkan 53 kemenangan, ketiga terbanyak dalam sejarah F1, yang terakhir di Grand Prix Singapura pada 2019. Hanya Michael Schumacher (91) dan Lewis Hamilton (89) yang memenangi lebih banyak perlumbaan. Vettel juga telah memenangi podium sebanyak 67 kali. – AFP