Sebuah lagi syarikat dikompaun $200

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 10 JULAI – Dalam menguatkuasakan Seksyen 12 Akta Kesalahan-kesalahan Kecil (Penggal 30), Unit Penguatkuasaan Lembaga Bandaran Kuala Belait dan Seria telah mengeluarkan denda kompaun ke atas sebuah syarikat di Kuala Belait.

Syarikat J.K Uma Sdn Bhd dikenakan kompaun $200 kerana membuang bahan-bahan buangan iaitu beberapa keping besi rosak dan berkarat di sekitar laluan bersebelahan bangunan syarikat tersebut, yang merupakan satu kesalahan di bawah Penggal 30, Seksyen 12 (1) (a) Akta Kesalahan-kesalahan Kecil.

Syarikat berkenaan diberi tempoh tujuh hari untuk membayar denda berkenaan dan jika gagal boleh dihadapkan ke mahkamah di mana jika sabit kesalahan, denda $1,000 akan dikenakan bagi kesalahan pertama dan $3,000 bagi kesalahan seterusnya serta penjara tidak melebihi tiga bulan.

Lembaga Bandaran Kuala Belait dan Seria mengingatkan syarikat-syarikat dan orang awam untuk membuang sampah di tempat yang telah dikhaskan serta tidak meninggalkannya di tempat awam.

Orang ramai juga diingatkan supaya menghubungi Unit Penguatkuasaan Lembaga Bandaran Kuala Belait dan Seria di talian 8896108 bagi sebarang aduan mengenai pembuangan sampah di tempat awam.

Beberapa keping besi rosak dan berkarat yang dilonggokkan di sekitar laluan bersebelahan bangunan Syarikat J.K Uma Sdn Bhd.