Sebuah syarikat, enam individu dikenakan kompaun

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 JULAI – Sebuah syarikat dikenakan kompaun $200 setelah didapati melakukan kesalahan di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil, Penggal 30 Bab 12 (1) (b) kerana melonggokkan serta meninggalkan sampah-sampah bekas perniagaan di luar rumah sampah di kawasan Serusop.

Selain itu, enam orang individu iaitu dua orang warga tempatan, tiga orang warga Indonesia dan seorang warga Bangladesh juga dikenakan kompaun sebanyak $100 setelah didapati melakukan kesalahan di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil Penggal 30 Bab 12 (1) (a) kerana membuang sampah persendirian dan mencampakkan puntung rokok di kawasan Gadong. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan (BSB), di sini, semua kesalahan dikesan semasa Operasi Bersih dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Bandaran BSB, baru-baru ini.

Jabatan Bandaran BSB juga mengingatkan syarikat-syarikat perniagaan dan orang ramai untuk tidak membuang sampah di tempat-tempat awam serta mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat kepada pihak jabatan. Sebarang aduan dan maklumat yang berkaitan dan mencurigakan boleh disampaikan terus menerusi Talian Darussalam 123, WhatsApp 8333123, laman sesawang www.123.gov.bn atau e-mel [email protected]

Longgokan sampah perniagaan dikesan di Serusop. – Gambar serahan Jab. Bandaran BSB