Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Segera bertaubat tanpa tertangguh

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 NOV – Taubat tidak hanya semata-mata dilihat sebagai perbuatan memohon keampunan, menyesali perbuatan dosa dan berazam untuk tidak mengulanginya lagi.

  Taubat mengandungi banyak faedah yang sukar dicapai oleh akal manusia antaranya dengan taubat, dosa terhapus, bala bencana dan musibah terangkat serta azab tertolak.

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam menekankan perkara tersebut dalam titah Baginda semasa berkenan merasmikan Majlis Ilmu 2023 dan pelancaran buku bertajuk Majlis Ilmu : Mercu Tanda Intelektualisme Raja Kita – Suluh Negara yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, hari ini.

  Dalam titah Baginda mengingatkan adalah menjadi kewajipan bagi sesiapa melakukan kesalahan dan dosa untuk segera bertaubat kepada Allah SWT tanpa bertangguh kerana peluang yang ada hari ini, belum tentu ada pada hari esok.

  “Dengan bertaubat juga pintu rezeki terbuka dengan luas, rahmat dan nikmat turun secara berterusan dan punca kejayaan dunia dan akhirat, dan dengan taubat juga, ia berupaya memberikan ketenangan dan kesihatan mental serta menjauhkan dari perasaan dukacita, dan semua ini adalah janji Allah SWT sebagaimana termaktub di dalam Al-Quran,” titah Baginda.

  Baginda Sultan berkenan mengurniakan titah pada majlis tersebut. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah dan KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, YTM Paduka Seri Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Malik, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen, DYTM Paduka Seri Pengiran Perdana Wazir Sahibul Himmah Wal-Waqar Pengiran Muda Mohamed Bolkiah dan DYTM Paduka Seri Pengiran Bendahara Seri Maharaja Permaisuara Pengiran Muda Haji Sufri Bolkiah berkenan berangkat ke Majlis Perasmian Majlis Ilmu 2023. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  YAM Pengiran Anak Isteri Pengiran Raabi’atul ‘Adawiyyah, YAM Pengiran Bini Hajah Faizah, YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Rashidah Sa’adatul Bolkiah, YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bolkiah, YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna dan YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Amal Umi Kalthum Al-Islam berkenan berangkat ke majlis perasmian yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Antara jemputan yang menghadiri majlis tersebut. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Dalam konteks Negara Brunei Darussalam, Baginda bersyukur kerana kita terus menerus istiqamah dengan cara kita sendiri menghadapi apa jua cabaran dan musibah iaitu dengan amalan SOP agama.

  “Inilah amalan dan tradisi kita orang-orang Brunei yang diwarisi sejak dahulu lagi, iaitu memperbanyakkan membaca Al-Quran seperti membaca Surah Yasin, berzikir, berselawat dan berdoa,” titah Baginda.

  Selain melaksanakan sembahyang Sunat Hajat dan membaca Doa Qunut Nazillah, membaca Ratib Al-Attas dan mengadakan malam munajat secara berterusan sehingga sekarang.

  Titah Baginda lagi, semua ini berunsur taubat kerana munajat itu sendiri adalah wasilah dan jalan menuju taubat.

  Baginda seterusnya bertitah menyeru untuk terus menerus mendekatkan diri kepada Allah SWT bagi meraih berkat dan rahmatNya.

  Dalam titah Baginda turut bersyukur kehadrat Allah SWT kerana pada tahun ini Majlis Ilmu dapat dilaksanakan sepenuhnya sebagaimana sebelum pandemik COVID-19 melanda dunia, dan melihat Majlis Ilmu masih sahaja tetap relevan untuk diungkayahkan kerana ia telah banyak menyumbang dan me-ngongsikan pelbagai ilmu dan maklumat yang sangat bermanfaat kepada semua lapisan masyarakat di negara ini.

  Baginda turut menyentuh mengenai tema Majlis Ilmu tahun ini, Munajat Senegara dengan Taubat yang mana tema ini sangat signifikan untuk terus dibincangkan berdasarkan ilmu itu amat luas tidak ada sempadan.

  Selain memperkatakan tentang munajat dan taubat, yang mana munajat bererti berdoa dan berzikir manakala taubat pula ialah memohon ampun kepada Allah dan menyesali perbuatan dosa yang telah dilakukan dan berazam untuk tidak melakukannya lagi.

  “Sebagai manusia biasa, kita tidak sunyi daripada melakukan kesalahan dan dosa sehingga perlu untuk sentiasa bertaubat,” titah Baginda.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...