Sejarah media Vietnam ‘dimuziumkan’

HANOI – Tidak terjejas dengan rangking teruk dalam kebebasan media dan reputasi buruk memenjarakan wartawan kerana melaporkan berita yang tidak mematuhi garis panduan kerajaan, Vietnam melancarkan sebuah muzium yang didedikasikan untuk media terbuka.

Daripada foto kemenangan Anugerah Pulitzer sehinggalah Perang Vietnam dan kisah-kisah perjuangan kebebasan media pada era penjajahan Perancis, pameran yang dipilih secara teliti, menampilkan sejarah jurnalisme di negara komunis itu.

Pembukaannya bulan lalu di Hanoi diadakan sejurus selepas penangkapan dua wartawan yang lantang mengkritik kerajaan, kedua-duanya atas dakwaan antikerajaan yang membawakan hukuman penjara berat.

Semua akhbar dan televisyen dikawal kerajaan di Vietnam.

Reporters Without Borders – yang meletakkan Vietnam pada rangking 175 daripada 180 negara bagi kebebasan media – mengatakan penangkapan wartawan memberikan satu ‘mesej menakutkan’ menjelang kongres lima tahun sekali Parti Komunis dalam Januari.

Gambar bertarikh 16 Julai, menunjukkan seorang pelawat melihat kamera siaran TV pertama di Muzium Media Vietnam di Hanoi. – AFP
Para pelawat membaca artikel media dan cetakan akhbar bersejarah yang dipamerkan di Muzium Media Vietnam. – AFP

Walau bagaimanapun, pengarah muzium, Tran Thi Kim Hoa, mengatakan pameran adalah satu contoh kebanggaan kebebasan jelas dinikmati agensi media di negara itu.

“Dengan undang-undang kebebasan media yang dibawa oleh Perancis ke Vietnam, kami selalu mengetahui akan kebebasan media itu,” katanya kepada media pada Khamis lalu, yang merujuk pada undang-undang tahun 1881 yang berlaku untuk Perancis dan wilayah penjajahannya, tetapi digunakan dengan tidak cermat di Vietnam.

“Fakta kami dapat membina muzium ini menunjukkan bahawa kami memiliki kebebasan media.”

Tidak ada tempat di muzium itu, yang mendapat persetujuan rasmi dari kerajaan, adakah ia menyebut bahawa rejim rahsia Vietnam melarang semua media bebas dari rumah.

Liputan berita setiap hari, terutama mengenai masalah sosial, beragam mulai daripada pengesanan kebocoran merkuri minit ke minit dari kilang hingga pencemaran di sistem air paip Hanoi. Tetapi kritikan terhadap peringkat susunan kekuasaan Vietnam tidak boleh bertolak ansur.

Muzium ini, yang berharga kira-kira AS$1 juta untuk dibina, berusaha menjelajahi wartawan dengan berhati-hati ketika menangani isu-isu negara. Sebaliknya, ia memfokuskan pada alat mereka dan beberapa karya pilihan seperti memaparkan kamera lama, mesin taip, teko wartawan dan gelas dan artikel lama.

Replika pembesar suara yang digunakan untuk menghantar mesej propaganda semasa Perang Vietnam juga dipamerkan.

Seorang pengunjung, Nguyen Thu Hang, seorang wartawan radio dan TV tempatan, mengatakan bahawa dia merasa ‘sangat terharu’ dengan pameran itu, yang mendapat ‘semangat wartawan’ di Vietnam. – AFP