Sejuk, manis dan menyegarkan

KUALA LUMPUR – Dalam suasana yang panas terik, tidak mustahil ramai yang akan mencari sesuatu yang sejuk dan manis untuk menyegarkan dan menyejukkan badan.

Wu Baowen, 50, pemilik Yu Yu Ice menjual ais pelbagai perisa di sebuah gerai tepi jalan di Jalan Welman, Rawang, Selangor.

Yu Yu Ice bermaksud ‘ais yang digoncang’ yang telah wujud selama 33 tahun. “Perniagaan itu dimulakan oleh bapa saya,” kata Wu.

Di gerainya, terdapat lima perisa ais yang boleh didapati iaitu jagung, plum masam, kacang merah, cendol dan laici malah pelanggan boleh mencampurkan sehingga dua perisa.

“Dahulu, kami pernah mempunyai perisa keladi tetapi saya terpaksa mengeluarkannya daripada menu kerana pemprosesan keladi mengambil masa yang lama,” kata Wu.

Wu mengambil masa kira-kira dua hingga tiga jam untuk membuat sejumlah ais berperisa yang dibuat segar setiap hari, jelasnya.

“Selepas saya tutup untuk hari itu, saya akan mula menyediakan bahan mentah untuk perisa keesokan harinya.

“Saya meneruskan persiapan pada pukul 8 pagi keesokan harinya supaya saya dapat menyiapkan proses itu tepat pada masanya,” katanya.

Wu masih menggunakan mesin yang digunakan oleh bapanya semasa beliau memulakan perniagaan. Sirap gula dan bahan masing-masing untuk setiap perisa dicampurkan dalam mesin. Kemudian cecair berkenaan dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Wu berkata beliau adalah penjual ais perisa paling lama berdiri di Rawang. Dia memastikan bahawa dia kekal dengan resipi bapanya. Perisa paling popular, katanya, ialah cendol yang mengandungi kacang merah, santan, jagung dan cendol. Perisa popular lain ialah plum masam dan jagung.

Selain penduduk Rawang, gerai itu turut menarik pelanggan dari pekan berhampiran dan generasi muda juga menikmati pencuci mulut yang popular ini. – ANN/The Star

Terdapat beberapa perisa ais yang boleh didapati seperti jagung, plum masam, kacang merah, cendol dan laici malah pelanggan boleh mencampurkan sehingga dua perisa. – ANN/The Star
Kelihatan beberapa orang pelanggan membeli di gerai Wu Baowen. – ANN/The Star