Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Sekatan AS perlahankan pembinaan semula pasca gempa

-

ZIRUK, AFGHANISTAN – Tinggal di khemah yang disumbangkan oleh China, Zarif, 41, percaya tindakan Amerika Syarikat (AS) membekukan aset Afghanistan telah menjejaskan pemulihan dan pembinaan semula pasca gempa bumi di negara berkenaan.

Gempa bumi pada 22 Jun lalu mengorbankan lebih 1,000 orang, mencederakan lebih 3,000 yang lain dan memusnahkan lebih 17,000 rumah, kebanyakannya di Paktika dan wilayah Khost yang berdekatan.

“Kami sangat terkesan akibat gempa bumi, kehilangan rumah dan segala yang kami miliki. Kami memerlukan bantuan tetapi malangnya, aset Afghanistan dibekukan di bank-bank AS, telah menjejaskan bantuan,” jelas Zarif, seorang penduduk yang terjejas akibat gempa bumi di daerah Ziruk, Paktika, kepada Xinhua.

“Penyekatan wang telah meningkatkan penderitaan kami, ia telah menjejaskan sistem perbankan kerana kami tidak boleh mengeluarkan wang,” kata Zarif, yang kehilangan beberapa ahli keluarga dan saudara mara dalam gempa itu.

Selain itu Zarif menyeru masyarakat antarabangsa untuk meminta rakyat AS untuk membatalkan sekatan terhadap aset Afghanistan.

Gambar menunjukkan kanak-kanak yang dilanda gempa bumi berteduh di dalam khemah di wilayah Paktika. – Xinhua

“Kami meminta masyarakat antarabangsa untuk memberikan tekanan kepada AS untuk menghentikan sekatan terhadap wang kami,” kata Zarif.

Berikutan pengunduran tentera pimpinan AS dari negara itu, aset bernilai lebih AS$9 bilion dibekukan oleh AS sebagai sebahagian daripada sekatannya ke atas pemerintah Taliban.

Untuk meningkatkan lagi tekanan ke atas pentadbiran Taliban, Presiden AS Joe Biden menandatangani dekri pada Februari membenarkan memperuntukkan AS$3.5 bilion daripada aset Afghanistan yang dibekukan kepada keluarga mangsa serangan pengganas 9/11 dan sementara itu jumlah yang sama untuk bantuan kemanusiaan bagi rakyat Afghanistan yang memerlukan.

Keputusan itu telah dikutuk secara meluas oleh warga Afghanistan sebagai tidak adil, yang telah menggesa Rumah Putih untuk membekukan aset Afghanistan.

“Rakyat Afghanistan akan lebih menderita jika sekatan AS tidak ditarik balik,” kata Zarif.

Bersetuju dengan Zarif, Jassim Khan, seorang lagi penduduk tempatan yang terjejas oleh gempa bumi, berpendapat bahawa sekatan AS telah memburukkan lagi ekonomi yang sudah rosak di Afghanistan. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -