Sekatan bekerja dan senaman dilonggarkan di England

LONDON, 13 MEI – Penduduk yang tinggal di England akan mempunyai lebih banyak kebebasan untuk meninggalkan rumah mereka hari ini, dan pergi ke pejabat jika perlu dalam peringkat pertama melonggarkan perintah berkurung koronavirus.

Pandemik yang telah membunuh lebih dari 36,000 orang di Britain, menurut statistik rasmi, dan meskipun penurunan kadar kematian dan dimasukkan ke hospital, pegawai kesihatan masih merasa risau, terutama kadar kematian di rumah penjagaan orang tua.

Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan Ahad lalu untuk melonggarkan perintah berkurung secara berperingkat, yang tertakluk kepada mengekalkan kadar jangkitan yang rendah.

Penduduk di England kini dibenarkan untuk memandu di kawasan perkampungan, bermain tenis atau golf, berjumpa dengan kawan di tempat awam atau mengunjungi taman-taman.

Tetapi mereka mesti mengekalkan jarak dua meter daripada sesama mereka, berisiko didenda 100 pound jika mereka melanggar peraturan.

Orang ramai menggunakan pengangkutan awam yang telah dibuka semula. Penduduk England kini diberi kelonggaran untuk meninggalkan rumah atau pergi bekerja setelah pihak kerajaan telah melonggarkan perintah berkurung koronavirus secara berperingkat. – AFP

Berjuta-juta orang yang tidak dapat melakukan pekerjaan dari rumah akan dibenarkan kembali ke pejabat, menurut pelan yang dibentangkan oleh Johnson.

Menteri Pengangkutan, Grant Shapps menyeru mereka yang baru pulang dari tempat kerja untuk ‘berbasikal atau berjalan’ jika boleh.

“Kami meminta orang ramai supaya bertimbang rasa dan tidak membanjiri tempat pengangkutan awam,” dia memberitahu Sky News.

“Walaupun kesemua perkhidmatan kereta api dan bas telah kembali beroperasi, ia tetap tidak akan mencukupi,” tambahnya.

Pelonggaran sekatan dibuat oleh kerajaan adalah sebagai langkah untuk memulihkan semula ekonomi, yang merosot dua peratus dalam suku pertama, kemerosotan yang paling teruk sejak krisis kewangan 2008.

Situasi berbeza di Scotland, Wales dan Northern Ireland, dengan penduduknya masih diarahkan untuk ‘duduk di rumah’. – AFP