Sekatan india jejas ekonomi Kashmir

SRINAGAR, INDIA, 2 OGOS – Ketika India tiba-tiba membatalkan status semi-autonomi Kashmir, diikuti dengan tindakan sekatan keselamatan yang belum pernah terjadi sebelum ini, kehancuran ekonomi berlaku.

Setahun yang lalu, Abdul Rashid mencari nafkah dengan menjual bunga kepada pelancong di beratus-ratus perahu kayu di Danau Dal di Srinagar, bandar utama di Kashmir yang dikuasai India.

“Itu bukan hanya perubahan politik. Ini merosakkan mata pencarian kita,” kata Rashid, 60, yang kini beralih kepada penanaman sayur-sayuran untuk menyara keluarganya.

Beberapa hari sebelum 5 Ogos 2019, keputusan kerajaan pusat di New Delhi, pihak berkuasa meminta ratusan ribu pelancong, penganut Hindu dan pekerja migran untuk meninggalkan wilayah itu, sehingga menutup ekonominya.

Sejak itu, puluhan ribu pekerjaan telah hilang.

Pelayan bot Kashmir berehat ketika menunggu pelanggan di tebing kosong di Tasik Dal, Srinagar, Kashmir yang dikuasai India. Ekonomi wilayah itu belum pulih dari kerugian besar setahun setelah New Delhi membatalkan status autonomi wilayah yang dipertikaikan. – AP

Wilayah Himalaya yang menakjubkan telah diketahui ramai tetapi konflik sejak 1947, ketika pemerintahan British di benua kecil membahagikan antara India dan Pakistan.

Setelah siri kesilapan politik, janji-janji yang dimungkiri dan tindakan keras terhadap perbezaan pendapat, pemisah Kashmir melancarkan pemberontakan bersenjata sepenuhnya pada tahun 1989, mencari penyatuan dengan Pakistan atau kemerdekaan sepenuhnya.

India berdepan keganasan pem-berontakan yang dilakukan oleh Pakistan, satu tuduhan yang ditolak oleh Islamabad.

Ratusan rumah perahu yang diukir dengan tangan berwarna-warni, yang dikenali sebagai shikaras, terbengkalai, kebanyakannya berlabuh di tasik terpencil.

Hotel kosong dan hampir tidak ada pelancong.

Sebilangan perniagaan telah beroperasi semula dengan penghapusan sebahagian dari sekatan keselamatan dan komunikasi yang dihentikan awal tahun ini.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa India menguatkan lagi sekatan penutupan pada bulan Mac untuk memerangi wabak, yang semakin memburukkan ekonomi tempatan.

Dewan Perniagaan dan Industri Kashmir mengalami kerugian ekonomi di rantau sekitar AS$5.3 bilion dan kira-kira setengah juta pekerjaan hilang sejak Ogos tahun lalu. – AP