Sekatan perjalanan merumitkan

TOKYO, 9 JUN – Larangan perjalanan antarabangsa dikuatkuasakan Jepun akibat COVID-19 menyebabkan warga asing di negara itu berdepan detik memilukan apabila tidak dapat menziarahi kematian ahli keluarga atau melawat mereka yang sedang sakit di negara lain.

Di Jepun, perjalanan antarabangsa hanya dibenarkan buat warganegara dengan mereka yang datang dari kawasan berisiko tinggi perlu melalui ujian ketika tiba semula di negara itu dan menjalani kuarantin.

Namun bagi warga asing di Jepun, meskipun sudah lama menetap di negara itu ataupun berkahwin dengan rakyat tempatan, mereka tidak dibenarkan berbuat demikian.

Disebabkan peraturan ketat itu, seorang penduduk di Jepun yang berasal dari Perancis melalui saat yang memilukan apabila tidak dapat pulang ke negara asalnya untuk menghadiri upacara pengebumian bapanya yang meninggal dunia April lalu.

Jika Julia Sergent, 29, pulang ke Perancis, beliau tidak akan dibenarkan memasuki semula Jepun sekali gus menyebabkan dirinya berisiko kehilangan pekerjaan, kediaman dan pendapatan buat sementara waktu.

Meskipun boleh membuat permohonan pengecualian atas alasan kecemasan dan kemanusiaan, namun katanya beliau tidak akan sempat kerana bapanya akan disemadikan dalam tempoh dua hari selepas sahaja kematian. – AFP