Sekolah bantuan China mudahkan pendidikan kanak-kanak Botswana

GABORONE – Untuk pergi ke sekolah lamanya di bandar, Katlego Tshuma yang berusia 11 tahun terpaksa bangun pukul 4 pagi setiap hari persekolahan untuk bersiap sedia menaiki bas yang akan membawanya ke sekolah terletak kira-kira lapan kilometer dari rumahnya.

Tshuma tinggal di Mogoditshane, sebuah bandar kecil di pinggir ibu kota Botswana, Gaborone.

“Bas menjemput saya pada jam 5 pagi kerana kesesakan lalu lintas,” katanya.

Tetapi rutin lamanya untuk bangun terlalu awal setiap pagi berakhir selepas dia di-pindahkan ke Sekolah Rendah Mmopane bantuan China di kampung Mmopane, yang dirasmikan pada Januari tahun ini. Oleh kerana kesesakan ke sekolah baharu itu tidak teruk pada waktu pagi, dia tidak perlu bangun terlalu awal lagi.

“Sejak saya berpindah ke sekolah ini, saya bangun pukul 5 pagi,” katanya dengan bersemangat.

Para pelajar menghadiri kelas di Sekolah Rendah Mmopane bantuan China di desa Mmopane, Daerah Kweneng, Botswana. – Xinhua
Guru Besar Sekolah Rendah Mmopane, Gagoitsiwe Marata. – Xinhua

Apa yang memaksa ramai kanak-kanak bangun awal untuk pergi ke sekolah adalah kerana kekurangan kemudahan pendidikan di beberapa kawasan di Botswana, menurut Guru Besar Sekolah Rendah Mmopane, Gagoitsiwe Marata.

“Pembinaan dan pembukaan sekolah bantuan oleh kerajaan China di Mmopane merupakan perkembangan yang dialu-alukan,” kata Marata.

Sekolah Rendah Mmopane ialah salah sebuah daripada tiga sekolah rendah yang mendapat bantuan daripada kerajaan China di Botswana selama ini, di mana dua lagi ialah Sekolah Rendah Kubung dan Sekolah Rendah Serowe.

Di tiga buah sekolah bantuan kerajaan China yang berfungsi di negara ini, makmal komputer, makmal sains, kemudahan mesra orang kelainan upaya seperti tandas, ruang sakit, perpustakaan, dewan makan, serta padang bola sepak, bola keranjang dan bola jaring adalah perkara biasa.

“Sekolah rendah ini mempunyai segala-galanya yang boleh awda fikirkan yang boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak. Sejujurnya, kanak-kanak dilayan lebih baik daripada di sekolah menengah dan tinggi,” kata Esther Maokisa, Guru Besar Sekolah Rendah Kubung.

Dia berkata, sokongan berterusan dalam bentuk penyelenggaraan sekolah secara berkala yang mereka terima daripada kedutaan China sehingga kini telah membantu sekolah itu mencapai kecemerlangan dalam aktiviti akademik dan kokurikulum.

Secara keseluruhannya, Sekolah Rendah Kubung merupakan antara sekolah paling cemerlang di negara ini sejak 2012. Pada tahun 2018 misalnya, sekolah itu memperoleh 97.3 peratus dalam peperiksaan tamat sekolah rendah kebangsaan. Ia juga mencatatkan 75 peratus dan 83.3 peratus pada 2019 dan 2020, masing-masing.

Keloreng Makata, seorang guru kanan di Sekolah Rendah Kubung, berkata ramai ibu bapa mahu anak mereka mendaftar di sekolah mereka.

“Kami mewakili wilayah barat laut dalam pertandingan kebangsaan kerana apa yang telah dilakukan oleh kerajaan China. Sekolah kami telah melahirkan pelajar yang cekap dan terus berjaya di sekolah tinggi,” kata Makata dan Maokisa kepada Xinhua.

Tiga buah sekolah rendah yang dibantu kerajaan China telah meningkatkan keadaan pendidikan untuk kanak-kanak dengan berkesan dan menyokong kuat pembangunan pendidikan asas Botswana, kata Duta Besar China ke Botswana, Wang Xuefeng.

Pada 15 Oktober 2019, majlis pecah tanah untuk Sekolah Rendah Kazungula telah diadakan di bandar Kasane di utara Botswana. Ia merupakan projek sekolah rendah keempat yang dibantu oleh kerajaan China. Sekolah rendah itu dijangka menerima 560 pelajar. Apabila siap, ia diharapkan dapat meningkatkan pendidikan tempatan. – Xinhua