Sekolah dibuka semula di Denmark

COPENHAGEN, 15 APRIL – Denmark mula membuka semula sekolah hari ini selepas penutupan selama sebulan disebabkan koronavirus, menjadi negara pertama di Eropah yang berbuat demikian.

Taman asuhan kanak-kanak, tadika dan sekolah rendah sedang dibuka semula, menurut wartawan AFP, selepas mereka ditutup pada 12 Mac dalam usaha untuk mengawal wabak COVID-19.

Bagaimanapun, kelas hanya disambung semula di separuh daripada bandar Denmark dan kira-kira 35 peratus sekolah di Copenhagen, kerana negeri-negeri lain telah meminta lebih banyak masa untuk menyesuaikan diri dengan protokol kesihatan yang masih berkuat kuasa.

Kesemua mereka dijangka dibuka semula pada 20 April.

Pada awal April, kerajaan mengumumkan sekolah akan dibuka semula ‘dengan syarat semua orang mengekalkan jarak dan mencuci tangan mereka.”

Sekolah diwajibkan mengamalkan jarak dua meter di antara meja dalam bilik darjah dan waktu rehat mesti dianjurkan dalam kumpulan kecil.

Sesetengah ibu bapa membantah pembukaan semula sekolah, memetik kebimbangan kesihatan. Satu petisyen bergelar ‘Anak saya bukan mangsa percubaan’ telah mengumpul kira-kira 18,000 tandatangan.

Pelajar sekolah menengah dan tinggi akan meneruskan kelas dalam talian dan hanya dijangka kembali belajar di bilik darjah pada 10 Mei.

Sehingga semalam, Denmark mencatat 6,691 kes koronavirus disahkan dan 299 kematian. – AFP

Perdana Menteri Denmark, Mette Frederiksen semasa sidang media mengenai status pandemik COVID-19 di Pejabat Perdana Menteri di Copenhagen, Denmark. – AP