Sekolah tadika dibuka di Norway

OSLO, 20 APRIL – Norway, yang berkata ia berjaya mengawal koronavirus, hari ini mulai membuka sekolah tadika selepas ditutup selama sebulan, lapor wartawan AFP.

Pihak berkuasa berkata pembukaan semula dilakukan disebabkan kanak-kanak kurang terjejas akibat COVID-19, walaupun beberapa ibu bapa telah meluahkan keraguan mereka berhubung keputusan tersebut.

“Pergi ke sekolah tadika adalah selamat,” kata Menteri Pendidikan Guri Melby sebelum membuka semula sekolah tersebut. Bagaimanapun, di Denmark, satu kumpulan Facebook bergelar ‘Anak saya tidak harus menjadi mangsa uji kaji untuk COVID-19’ telah menubuhkan petisyen dalam talian bertujuan membantah pembukaan semula dan telah mengumpul hampir 30,000 tanda tangan.

Menurut tinjauan yang disiarkan oleh NRK pada hujung minggu, 24 peratus daripada ibu bapa tidak mahu menghantar anak mereka kembali ke sekolah tadika dan 13 peratus berkata mereka tidak pasti.

Selain Austria, Denmark dan Jerman, Norway adalah antara negara pertama yang mula melonggarkan sekatan, yang diumumkan pada 12 Mac. Menurut rancangan Norway, ahli fisioterapi dan pakar psikologi dibenarkan kembali bekerja hari ini, dengan pendandan rambut dan pakar dermatologi juga dibuka pada minggu ini.

Manakala kanak-kanak di sekolah rendah akan memulakan kelas pada 27 April. – AFP

Kanak-kanak bermain di petak pasir pada hari pembukaan ‘Sekolah Tadika Espira Grefsen Station’ di Oslo kelmarin. – AFP