Sekolah Thailand dibuka semula

BANGKOK, 1 JULAI – Kanak-kanak memakai penutup mulut dan hidung yang menerpa rakan-rakan di sekolah tinggi Bangkok serta-merta diarahkan untuk mengekalkan penjarakan ketika mereka kembali bersekolah hari ini selepas berbulan-bulan melakukan pembelajaran jarak jauh akibat sekatan koronavirus.

Remaja-remaja itu menyambung semula kelas-kelas mereka bersama para pelajar sekolah awam lain di kerajaan itu, berbual-bual sebelum diarahkan untuk duduk berjarak semasa sesi permulaan.

Pengetua sekolah, Arwuth Meekhanphet, memberi amaran mereka semua untuk mematuhi peraturan kebersihan baharu termasuk memakai penutup mulut dan hidung dan penjarakan sosial.

“Anda tidak tahu sama ada anda atau rakan anda mempunyai virus itu,” katanya dalam interkom.

Thailand telah merekodkan lebih 3,100 kes koronavirus dan 58 kematian – jumlah rendah memandangkan ia menjadi negara pertama di luar China yang mengesan jangkitan, pada pertengahan Januari. – AFP

Para pelajar memakai pelindung wajah sambil mempraktikkan jarak sosial ketika berbaris untuk menghadiri kelas di sebuah sekolah di wilayah Narathiwat selatan Thailand pada 1 Julai. – AFP