Sektor perindustrian, teknologi maklumat China terus kukuh

BEIJING, 20 OKT – Prestasi sektor perindustrian dan teknologi maklumat China kekal kukuh, hasil sumbangan rantai bekalan yang terjamin serta pemerkasaan transformasi dan inovasi.

Menurut Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT), nilai tambah industri pembuatan berteknologi tinggi untuk tiga suku pertama 2021 meningkat 20.1 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas.

“Ekonomi domestik didorong oleh penggerak baharu termasuk kenderaan tenaga alternatif, robot perindustrian, peralatan perubatan dan sebagainya.

“Industri baharu seperti data raya, realiti maya (VR), fotovolta pintar, peralatan sukan ais dan salji, jualan menerusi penstriman langsung, serta teleperubatan juga berkembang pesat,” kata jurucakap MIIT, Luo Junjie kepada media di sini, kelmarin.

Dalam tempoh itu, jumlah urus niaga telekomunikasi meningkat 28 peratus dengan pendapatan menokok sebanyak 8.4 peratus.

“Terdapat 1.16 juta stesen pemancar 5G di China pada masa ini yang diakses oleh 450 juta pengguna, manakala rangkaian optik gigabit mampu meliputi lebih 200 juta keluarga,” katanya.

Selain itu, lebih 1,800 projek ‘5G+internet perindustrian’ sedang dalam pembinaan, bertujuan meluaskan pengaplikasian teknologi berkenaan dalam sektor utama ekonomi domestik. – Bernama