Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Selami hidup penerima sulung anugerah platinum PW

  Oleh Salawati Haji Yahya

  Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya: Sebaik-baik manusia itu adalah yang bermanfaat kepada orang lain.

  Sehubungan itu, bagi mengiktiraf penglibatan, jasa dan sumbangan ahlinya, Pertubuhan WARGAMAS (PW) buat julung kalinya telah menyampaikan Anugerah Platinum kepada Haji Hambali bin Haji Awang Tengah, 85, semasa Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri PW, baru-baru ini.

  Haji Hambali ketika ditemui di kediaman beliau baru-baru ini, turut melahirkan perasaan terharu dan ucapan terima kasih kepada PW atas anugerah yang diberikan.

  Beliau yang dilahirkan pada 18 Mac 1938 di Kampung Serasa itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Sultan Umar Ali Saifuddien, Muara pada tahun 1949.

  Pada usia 16 tahun, beliau mula berkhidmat sebagai guru pelatih di sekolah yang sama sebelum ditugaskan di Sekolah Menengah Sultan Muhammad Jamalul Alam (SMJA) pada tahun 1962.

  Haji Hambali mengongsikan perasaan apabila diumumkan sebagai penerima pertama anugerah khas tersebut ketika temu bual bersama penulis.
  Anugerah Platinum yang diterima ini merupakan anugerah keempat beliau.
  Gambar kenangan bersama keluarga semasa menerima ‘Outstanding Entrepreneur Award’ APEA 2010.
  Haji Hambali menunjukkan salah satu koleksi perhiasan lukisan beliau, Bunga Simpur.

  Dalam usaha untuk meningkatkan diri dalam bidang yang diceburi, beliau meneruskan pengajian dari 1965 hingga 1968 dalam bidang Bahasa, Sastera dan Linguistik di Maktab Perguruan Bahasa, Kuala Lumpur.

  Setelah itu, pada 1980, beliau mengikuti kursus Bahasa, Sastera dan Linguistik di Universiti Kebangsaan Singapura selama dua tahun dan dari 1984 hingga 1987, beliau mengikuti kuliah Ijazah DRS Sastera dan Bahasa di Universiti Nasional Indonesia.

  Berkat usaha yang dilakukan untuk mempertingkatkan diri dalam bidang pendidikan, pada tahun 1984, beliau dilantik sebagai pegawai kurikulum dan seterusnya menjadi Ketua Pegawai Kurikulum Bahasa Melayu, Sastera, Ugama dan Jawi di Kementerian Pendidikan sehinggalah bersara pada tahun 1993.

  Manfaatkan masa persaraan

  Walaupun bersara pada usia 55 tahun, berbekalkan kesihatan yang baik dan semangat untuk terus maju ke hadapan tanpa mengenal erti penat lelah, penerima pertama anugerah khas ini mengambil keputusan untuk terus menabur bakti kepada masyarakat dan juga negara di mana beliau telah melibatkan diri dalam pelbagai bidang.

  Antaranya ialah dengan menubuhkan Syarikat Seri Manis yang menghasilkan kicap Seri Manis yang cukup terkenal di negara ini satu ketika dulu.

  Selain itu, beliau juga bergiat aktif menyertai beberapa persatuan dan perusahaan seperti Koperasi Usahawan Nasional Berhad (KUNB), Koperasi Usahajaya Persatuan Bekas Kakitangan Kerajaan (PEKIRA) Berhad dan Persekutuan Peniaga-peniaga Melayu Brunei.

  Di samping itu, beliau pernah dilantik menjadi Ahli Jawatankuasa Persatuan Persahabatan Brunei Darussalam-Indonesia (BRUDIFA) dan Koperasi Ikatan Teluk Mewah Berhad (ITM) Mentiri.

  Dengan kegigihan, semangat keusahawanan dan perkongsian ilmu yang dimiliki, beliau telah dianugerahkan Outstanding Entrepreneur Award di Asia Pacific Entrepreneurship Awards (APEA) pada tahun 2010.

  Walaupun terus bergiat aktif dalam perniagaan, bidang keagamaan tidak dilupakan di mana beliau juga merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Madang yang pertama. Zaman persaraan beliau diisi dengan aktiviti bermanfaat iaitu dengan menghadiri kelas-kelas Al-Quran, mendengar ceramah agama, menyertai kursus fardu kifayah, kursus memperhalus sembahyang dan lain-lain.

  Pada tahun 2022, beliau telah menerima Anugerah Tokoh PEKIRA sempena Sambutan Hari PEKIRA dan Jubli Perak persatuan tersebut. Dalam tahun yang sama juga, beliau telah dianugerahkan Pesara Guru Istimewa sempena Sambutan Hari Guru ke-32.

  Keluarga harmoni dan bahagia

  Ayah kepada enam orang anak ini bukan saja berjaya dalam bidang ke-usahawanan malah beliau juga berjaya memberi pendidikan yang terbaik kepada anak-anak.

  Semangat kental yang ada pada dirinya yang tidak pernah jemu untuk mencapai impian beliau itu sekali gus dapat memberi contoh yang terbaik kepada ahli keluarganya.

  Mengambil pengalaman orang-orang dahulu mendidik anak-anak, beliau turut berkongsi tip dan pandangan untuk mencapai sebuah keluarga yang bahagia dan harmoni.

  “Dalam mana-mana kehidupan, sudah pasti akan melalui detik pahit dan manis. Kalau boleh biarlah lebih banyak manisnya daripada pahitnya,” jelasnya sambil tersenyum.

  “Pengalaman hendaklah dijadikan sebagai satu pelajaran dalam kehidupan, dan kesalahan adalah satu pengajaran untuk terus bangkit. Inilah rempah ratus kehidupan,” katanya.

  Pada pendapat beliau, perkara yang paling penting untuk mencapai sebuah keluarga bahagia ialah dengan menerapkan pendidikan keagamaan dalam diri anak-anak.

  “Penerapan pendidikan agama itu adalah penting dan ia boleh dilakukan dengan mengamalkan sembahyang berjemaah, mengaji, menghadiri majlis ceramah-ceramah dan lain-lain.

  “Manakala dalam kehidupan berkeluarga pula, rasa kasih sayang itu perlu disemai bukan saja dalam diri sendiri, bahkan isteri dan anak-anak kerana perasaan ini tidak mungkin boleh dinilai melalui wang ringgit tapi ia adalah perasaan yang boleh mendekatkan kita di antara satu dengan yang lain,” tekan Haji Hambali.

  Aktiviti masa lapang

  Pada usia senja ini, apa yang diambil perhatian oleh beliau adalah menjaga kesihatannya untuk terus kekal sihat dan bertenaga.

  Beliau yang suka kepada keindahan alam semula jadi, menjadikan aktiviti menanam bunga sebagai rutin harian pada waktu petang.

  Disebabkan minat tersebut, beliau akan melukis apa sahaja yang ada dalam fikiran dan akan menempah di kedai untuk dijadikan sebagai koleksi perhiasan.

  “Minat pada awalnya adalah untuk menjadi seorang arkitek tapi nasib lebih banyak kepada bidang Bahasa Melayu,” katanya sambil menunjukkan koleksi perhiasan beliau bernama Bunga Simpur.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -