Selebriti boikot media sosial 24 jam

Beberapa selebriti Hollywood akan memboikot Instagram (IG) atau Facebook (FB) selama 24 jam pada Rabu.

Sepanjang tempoh itu, mereka tidak akan memuat naik hantaran (posting) di media sosial berkenaan.

Ia bagi menyokong kempen ‘Stop Hate for Profit’ untuk memberi tekanan kepada FB dan IG untuk mening-katkan usaha mengekang penyebaran maklumat palsu dan yang berunsurkan kebencian. Antara selebriti yang akan berbuat demikian termasuk Kim Kardashian, Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Katy Perry dan Michael B Jordan.

“Saya tidak boleh duduk berdiam diri sedangkan platform itu terus membenarkan penyebaran (elemen) kebencian, propaganda dan maklumat palsu – dilakukan oleh pihak yang mahu memecah-belahkan rakyat Amerika,” kata Kardashian, yang mempunyai 188 juta pengikut di IG, menerusi satu hantaran di media sosial.

Pelakon Kerry Washington, yang popular menerusi drama Scandal berkata: “Facebook dan media sosial boleh mengekang penyebaran elemen kebencian dan menggugat demokrasi.”

FB berdepan dengan tekanan daripada pelbagai pihak untuk menguatkuasakan peraturan lebih ketat bagi membanteras diskriminasi, kebencian atau keganasan.

Syarikat itu berusaha untuk memadamkan akaun milik kumpulan pengganas dan berusaha untuk mengekang penyebaran maklumat palsu menjelang pemilihan presiden Amerika Syarikat, pada 3 November ini. – Agensi

Leonardo DiCaprio antara selebriti yang memboikot IG dan FB. – Agensi