Seludup dadah: Dua wanita Malaysia ditahan

SINGAPURA, 21 FEB – Dua wanita muda warga Malaysia ditahan oleh Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) Singapura selepas ganja seberat 3.031 kilogram (kg) ditemukan dalam kereta yang mereka naiki di Pusat Pemeriksaan Tuas, Rabu lalu.

ICA, dalam kenyataan hari ini, berkata pada jam 4.48 pagi, pegawainya yang menjalankan pemeriksaan terhadap kereta pendaftaran Malaysia itu mengesan dua bungkusan ganja seberat 2.017kg yang disembunyikan di dalam kusyen tempat duduk belakang. Dua wanita berusia 22 dan 23 tahun dalam kereta itu ditahan dan kes tersebut dirujuk kepada Biro Narkotik Pusat (CNB), katanya.

Pemeriksaan susulan oleh pegawai CNB kemudian menjumpai satu lagi bungkusan ganja seberat 1,014kg tersembunyi di kusyen sebelah kiri tempat duduk belakang kereta berkenaan.Menurut ICA, jumlah dadah yang dirampas itu bernilai sekitar S$30,000 (RM89,843).

Ganja adalah dadah terkawal Kelas A yang disenaraikan di bawah Akta Salah Guna Dadah Singapura. Adalah satu kesalahan untuk mengambil, memiliki, mengedar, mengimport atau mengeksport mana-mana jenis dadah terkawal di bawah akta tersebut. Mengikut akta tersebut, memilik dadah melebihi 250 gram membawa kepada hukuman mati.

Dalam kes berasingan, seorang pemandu lori warga Malaysia berusia 27 tahun ditahan setelah cuba menyeludup 5,220 karton rokok tanpa cukai di Pusat Pemeriksaan Woodlands, Isnin lalu. ICA berkata dalam insiden jam 4.39 pagi itu, pegawainya melakukan imbasan ke atas lori dengan nombor pendaftaran Malaysia itu dan menemui objek mencurigakan dalam muatan yang disytiharkan sebagai sayuran.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut menemukan karton rokok berkenaan dalam kotak-kotak kadbod yang disorokkan dalam muatan sebenar. – Bernama