Semakin banyak restoran sertai program makanan sihat

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Satu lagi perusahaan menyertai Program Makan Sihat yang dilaksanakan oleh Pusat Promosi Kesihatan (HPC), Kementerian Kesihatan untuk meningkatkan ketersediaan produk yang lebih sihat di pasaran.

Coco Cafe menjadi salah satu daripada 12 perusahaan makanan yang menyertai program tersebut dengan majlis pelancaran program telah diadakan di kafe berkenaan, hari ini.

Hadir bagi pihak ketua HPC ialah Pegawai Perubatan Kanan di Kementerian Kesihatan, Dr Siti Rosemawati binti Haji Mohd Yusof serta pegawai-pegawai kanan dan pegawai di Kementerian Kesihatan serta jemputan lainnya.

Pengurus kafe, Dayang Norain binti Harun dalam ucapan alu-aluannya mengatakan bahawa mereka berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada program itu yang membolehkan pelanggan dan orang ramai menyedari bahawa mereka menawarkan pelbagai pilihan makanan yang sihat.

Restoran tersebut memang mempunyai matlamat ke arah pemakanan yang sihat di mana dapur mengawal bahan-bahan yang ditambah dalam makanan dan menggunakan banyak bahan segar yang diperoleh secara tempatan dan kebanyakan kuah dan sosnya dibuat dari awal.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, program berkenaan bertujuan untuk mewujudkan persekitaran pasaran tempatan yang kondusif untuk mendukung pilihan makanan lebih sihat serta untuk memupuk budaya dan amalan pilihan makanan yang lebih sihat dalam kalangan pemilik, pengurus dan pelanggan kedai makan.

Berfokus untuk mewujudkan persekitaran yang menyokong ke arah gaya hidup sihat, premis makanan yang terlibat akan memberi pilihan makanan yang lebih sihat kepada pelanggan dan membolehkan mereka memilih pilihan itu daripada senarai menu yang ada dan kelayakan premis akan dinilai oleh HPC.

Premis yang mengambil bahagian harus memenuhi garis panduan Makan Sihat di mana restoran, kafe atau restoran itu harus menyediakan sekurang-kurangnya 25 peratus menu pilihan yang lebih sihat.

Menu akan dianalisis oleh pakar-pakar terlatih dari HPC dan premis makanan yang mengambil bahagian akan memberi pelanggan pilihan makanan yang lebih sihat dalam ukuran bahagian sederhana, memenuhi permintaan pelanggan bagi gula atau garam atau minyak yang kurang.

Kafe berkenaan antara 12 buah perusahaan makanan yang menawarkan pelbagai pilihan makanan yang sihat.