Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS – Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan kerjaya yang mereka idamkan, kajian oleh institut penyelidikan kerajaan menunjukkan kelmarin.

  Para sarjana di Institut Penyelidikan Pendidikan dan Latihan Vokasional Korea menganalisis tinjauan kerajaan terhadap pelajar di seluruh negara dan membandingkan respons pelajar yang mengatakan mereka berharap untuk menjadi doktor dalam laporan 2018 dan 2022.

  Data itu adalah daripada tinjauan tahunan bersama yang dijalankan oleh KRIVET dan Kementerian Pendidikan.

  Pada 2018, sebab utama ingin menjadi seorang doktor ialah “ia adalah pekerjaan yang saya suka” merentas semua kumpulan umur, mencakupi 22.3 peratus responden sekolah rendah, 25.7 peratus responden sekolah menengah dan 39.9 peratus responden sekolah menengah. Peratusan pelajar yang memberikan alasan yang sama dalam tinjauan 2022 menurun dalam semua kumpulan, manakala nisbah pelajar yang mengatakan wang adalah faktor terpenting meningkat.

  Pada 2018, 14.7 peratus responden sekolah rendah menjawab bahawa mereka bercita-cita untuk menjadi seorang doktor kerana “dibayar dengan baik,” meletakkan sebab ketiga di belakang “ia adalah pekerjaan yang saya suka” dan “Saya fikir saya akan melakukannya dengan baik.” Tetapi pada tahun 2022, pendapatan profesion menjadi sebab No. 1, mencakupi 30.1 peratus responden.

  Begitu juga, wang adalah alasan ketiga paling banyak dipilih untuk menjadi doktor dalam kalangan pelajar sekolah menengah pada 2018 dengan 19.4 peratus, tetapi meningkat ke tempat No. 1 pada 2022, menyumbang 29.3 peratus.

  Bagi pelajar sekolah menengah, sebab utama ingin menjadi doktor pada tahun 2022 berubah kepada “Saya rasa saya boleh melakukannya dengan baik” pada 22.8 peratus, dengan jawapan “ia adalah pekerjaan yang saya suka” dan “ia membayar dengan baik” terikat pada 19.6 peratus, yang terakhir meningkat daripada 13.8 peratus berbanding 2018.

  “Kecenderungan pelajar untuk mencari cabaran dan pembangunan melalui kerjaya yang mereka inginkan semakin berkurangan baru-baru ini, sementara mereka semakin mencari kebebasan dan kestabilan kewangan,” kata Jeong Ji-eun, seorang penyelidik untuk KRIVET dan pengarang kajian itu. – ANN/The Korea Herald

  Wang meningkat kepada sebab No. 1 ingin menjadi doktor pada 2022, menyumbang 29.3 peratus dalam kalangan pelajar sekolah menengah. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...