Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Sembahyang jadi penghubung dengan Maha Pencipta

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 FEB – Ibadat sembahyang tidak ada tandingannya dan ia menjadi penghubung antara seorang hamba dan Maha Pencipta.

  Perlaksanaan ibadah berkenaan juga mampu menjadi penawar bagi setiap masalah dan pelbagai penyakit yang dihadapi oleh setiap mukmin.

  Selain itu, ibadah sembahyang mengundang ‘Nur’ dalam kehidupan di dunia mahu pun di akhirat dan ia mampu menggugurkan dosa-dosa seperti gugurnya dedaun kering dari pohon; serta dengan mengerjakan solat turut menjadi asbab seseorang beriman itu menikmati syurga firdaus kelak.

  Perkara itu ditekankan oleh Naib Canselor Universiti Islam Selangor, Malaysia, Profesor Madya Dr Muhammad Farid Ravi bin Abdullah semasa menyampaikan ceramah khas bertajuk Sembahyang Tiang Agama pada Majlis Sambutan Israk dan Mikraj Peringkat Negara bagi Tahun 1445 Hijrah yang berlangsung di Dewan Plenari, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, pagi tadi.

  Beliau berkata, Israk dan Mikraj terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian Nabi Muhammad SAW yang merupakan peristiwa penting dalam lembaran sejarah Islam.

  Profesor Madya Dr Muhammad Farid Ravi semasa menyampaikan ceramah khas bertajuk Sembahyang Tiang Agama pada Majlis Sambutan Israk dan Mikraj Peringkat Negara di Dewan Plenari, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Peristiwa Israk dan Mikraj tertulis dalam Al-Quran, melalui Surah Al-Isra’ ayat pertama di mana Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya (Muhammad) pada suatu malam dari Masjid Al-Haram (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin) yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami memperlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya, Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.”

  Manakala Mikraj pula merujuk kepada perjalanan Baginda Rasulullah SAW dari Masjid Al-Aqsa ke Sidratul Muntaha di langit ketujuh, seperti mana yang digambarkan oleh Al-Quran dalam Surah An-Najm.

  Kemuncak Baginda Rasulullah SAW dimikraj ialah penerimaan perintah kewajipan mengerjakan sembahyang untuk seluruh umat Islam.

  Ini sekali gus memperlihatkan kepentingan dan keutamaan sembahyang berbanding dengan ibadat-ibadat yang lain.

  Dalam ceramah khas berkenaan, Profesor Madya Dr Muhammad Farid Ravi turut menjelaskan perjalanan luar biasa yang berlangsung secara singkat dalam waktu semalam tersebut bukanlah dongeng semata, melainkan bukti nyata kekuasaan Allah SWT.

  Oleh yang demikian, adapun makna dan hikmah yang dapat diambil oleh umat Islam dari peristiwa Israk dan Mikraj Nabi Muhammad SAW ialah ia membuktikan bahawa Allah SWT menyayangi hamba-hambaNya, peristiwa ini terjadi saat Rasulullah SAW mengalami kesedihan dan Allah SWT mengutus Malaikat Jibril untuk membawa Baginda Rasulullah SAW melakukan perjalanan mulia sebagai bentuk penghiburan dari Allah SWT.

  Begitu juga, peristiwa berkenaan membawa makna dan hikmah bahawa Allah SWT menjanjikan hamba-hambaNya yang dapat melewati berbagai-bagai ujian dengan baik pasti akan memperoleh nikmat yang besar dariNya sekali gus meningkatkan keimanan
  seseorang.

  Hikmah di sebalik peristiwa itu juga merujuk kepada kepentingan dalam memperbaiki kualiti sembahyang dalam kehidupan iaitu dalam perjalanan Rasulullah SAW menerima perintah dari Allah SWT untuk perlaksanaan sembahyang 50 kali dalam sehari tapi Baginda meminta keringanan menjadi lima kali sehari.

  Hikmah yang lain terkandung dalam peristiwa ini ialah terjadi di malam hari iaitu pada malam hari disebut sebagai waktu paling mustajab untuk berdoa dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

  Melalui ceramah khas berkenaan, ia diharap dapat menyemai masyarakat Islam amnya untuk sentiasa memelihara kewajipan menunaikan sembahyang lima waktu sebagai tiang agama sekali gus terus meningkatkan kualiti perlaksanaannya.

  Begitu juga terus berusaha mengajak ahli keluarga menjaga ibadah sembahyang demi mencapai kesempurnaan hidup di dunia dan juga di akhirat.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...