Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Sementara jadi taruhan Aini Mazalan

-

Penyanyi baharu, yang mula berjinak mencipta nama dalam industri hiburan, Aini Mazalan kini tampil dengan single pertamanya berjudul Sementara.

Lagu ini tentunya mempunyai keistimewaan dan kisah yang tersendiri untuk gadis berusia 25 tahun ini.

Manakan tidak, ketika menghasilkan lagu bergenre pop-balada ini, Aini berimaginasi ada seseorang yang hadir mengucapkan kata-kata untuk menenangkan dirinya. Bukan itu sahaja, lagu ini juga boleh menyentuh hati para pendengar dengan maksud-maksud yang tersulam di sebalik liriknya.

“Lagu ini dicipta berdasarkan imaginasi saya. Kalau nak tahu, saya bayangkan ada seseorang yang datang ucapkan kata-kata yang menenangkan hati saya sepertimana yang tertulis dalam lirik lagu ini ketika saya sedang sedih.

“Disebalik lagu ini juga, ada sedikit penceritaan di mana saya ingin kembali ke masa lalu dan melawat versi diri saya yang kecil untuk memberitahu bahawa semuanya akan baik-baik saja bila sudah menjengah dewasa nanti. Semua penderitaan saya semasa kecil hanyalah sementara,” kata Aini membuka bicara.

Aini Mazalan kini tampil dengan single pertamanya berjudul Sementara. – Agensi

Kata Aini lagi, lagu Sementara juga menyampaikan mesej bahawa seseorang tidak perlu rasa dirinya sendirian kerana selalunya ada insan yang akan menemani dan mengambil tahu tentang diri kita.

“Lagu ini sangat istimewa kerana mesejnya disampaikan untuk diri saya sendiri. Ia juga istimewa sebab saya cuba untuk sampaikan mesej kepada pendengar bahawa mereka tak bersendirian, kita sentiasa ada seseorang untuk diri kita,” katanya.

Bercakap tentang cabaran ketika proses penggubahan lagu Sementara, Aini akui demo pertama single tersebut lebih berat kepada elemen genre Indie. Namun selepas itu, dengan bantuan barisan produsernya, mereka berjaya mengubah dan menjadikannya lebih sesuai dengan corak muzik di Malaysia.

Dalam pada itu, Aini berkongsi momen istimewa ketika merakam lagu Sementara. Menurutnya, dia berhubung secara maya bersama produser-produsernya untuk belajar teknik nyanyian yang sesuai menepati kehendak lagu tersebut.

“Momen istimewa adalah ketika saya berhubung menerusi saluran alam maya bersama Mas Dewangga, Jova Devito dan juga Aiden King. Mereka ajar saya secara online macam mana nak rakam suara asing menggunakan Garage Band untuk demo yang kedua,” katanya.

Oleh yang demikian, Aini berharap agar lagu Sementara mendapat sambutan yang baik daripada para pendengar selain boleh mengaitkan penceritaan yang disampaikan dengan diri mereka.

“Saya berharap pendengar lagu Sementara dapat berhubung atau “relate to the song.

“Mungkin pendengar boleh berkongsi perasaan ataupun kisah hidup sewaktu mendengar lagu ini.

“Saya juga berharap lagu ini dapat menemani setiap pendengar yang berasa sunyi atau berasa seperti tiada sesiapa di samping mereka,” katanya lagi. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -